Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Medtem ko so nekateri v Festivalno dvorano Lent stopali zgolj iz radovednosti, so številni modni navdušenci točno vedeli, s katerimi edinstvenimi kosi želijo popestriti svojo garderobo. "Prišla sem, da bi našla nekaj stvari, ki bi mi bile všeč, in bi z njimi lahko malo bolj izrazila, kdo sem. Zelo rada imam 'triftanje', ampak v Mariboru nimamo ravno velike izbire za to, tako da mi je ta dogodek zelo pri srcu in pravzaprav sem se ga udeležila že tretjič. Iščem takšno posebno jakno, sicer pa sem našla že dvojne hlače in sem zelo vesela," pove ena izmed obiskovalk.

Razproda vintage oblačil BeThrifty se sicer seli po Evropi in je plod avstrijske istoimenske spletne trgovine, ki daje starinskim in recikliranim oblačilom novo življenje. "Oblačila tukaj so večinoma iz druge roke, vendar so v zelo dobrem stanju. S tem poskušamo narediti spremembo in nekako rešiti svet. Osebno menim, da je zelo pomembno, da se poslužujemo stvari iz druge roke, da varčujemo in da poskušamo rešiti okolje," pove Zerina Kovačević, ki je že dve leti del ekipe BeThrifty.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Za kilogram oblačil je bilo potrebno odšteti 45 evrov

Na razprodaji je bil na voljo barvit izbor edinstvenih starinskih majic, puloverjev, jaken, srajc, plaščev, hlač in ostalih modnih kosov. Manjkalo ni niti znanih blagovnih znamk, kupci pa izbranih oblačil niso plačali po kosu, temveč po njihovi teži. "Oblačila prodajamo po kilogramih in en kilogram stane 45 evrov. Oblačila najprej stehtamo in potem vidimo, koliko stanejo. Obiskovalci lahko kupijo tudi več ali manj kot en kilogram oblačil - samo stehtamo jih in ugotovimo, koliko stanejo," pove Zerina Kovačević in doda, da je vse modne kose mogoče pred nakupom tudi preizkusiti.

"Takšne dogodke organiziramo že tri, morda celo več let. Vsak konec tedna imamo dva ali tri dogodke, ki trajajo vsaj dva dni. Sicer prihajamo iz avstrijskega Gradca in dogodke izvajamo v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji, na Hrvaškem in tudi v nekaterih drugih državah," še pove.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Zakaj nositi oblačila iz druge roke?

Poleg osebnega sloga oblačenja in ugodnejše cene je eden izmed osrednjih razlogov, zakaj nositi oblačila iz druge roke tudi trajnostni vidik, poudarjajo obiskovalci razprodaje, ki smo jih ujeli pred naš mikrofon.

"Rada kupujem oblačila iz druge roke, ker dobiš ista oblačila po boljši ceni. Vintage oblačila imajo tudi svojo zgodbo, v večini trgovin, ki niso second hand, pa se prodaja fast fashion, ki je tudi slab za okolje. Tukaj pa, če se oblačila podedujejo ali nekdo podari svoja oblačila, ki so čista in jih ne nosi več, je tudi dosti boljše za okolje. Meni osebno se to zdi boljša izbira," pove Mija. Taja pa doda: "Se mi zdi dobro, da lahko dobim oblačila od nekoga, ki bi to vrgel vstran. To bi lahko pristalo na smetišču, zdaj pa je v mojih rokah in upam, da bom to dobro uporabila tudi dalje."

"Manj odpada je, pozitivna stvar pa je tudi to, da so takšna oblačila cenejša. Sicer pa imamo po mojem mnenju v vseh družinah tako, da gredo oblačila iz generacije v generacijo. Jaz recimo dobim oblačila od brata, ki je malo večji od mene in potem dam naprej, če je v v redu stanju, zakaj ne bi dal naprej?," še pove eden izmed obiskovalcev, drug pa doda: "Pri nas je dejansko v celi vasi podobno. Vsi se poznamo in potem tisti, ki smo že prerastli oblačila, jih damo mlajšim. Ker nekatere družine nimajo denarja in si ne morejo kupiti novih."

"Zelo pomembno je, da poskušamo pomagati okolju in Zemlji"

Da je trajnostna moda v zadnjem času ena izmed pomembnejših točk pogovorov, poudarja tudi Zerina Kovačević. Kot pove, je njihov koncept vintage razprodaje BeThrifty pravzaprav okolju prijazna alternativa, ki izstopa od običajnih praks modne industrije.

"Glede na hitro modo in vse, kar se zdaj dogaja v svetu, ter vse vplive, ki jih ima hitra moda na okolje, menim, da je zelo pomembno, da poskušamo pomagati okolju in Zemlji. In mislim, da je varčevanje, oblačila iz druge roke in podobno dober korak v smeri izboljšanja. Naše dogodke obiskuje veliko različnih starostnih skupin in mislim, da je zelo pomembno, da vsakdo vsaj razmisli o varčevanju in nakupovanju oblačil iz druge roke," pove.

Ponovna uporaba oblačil tako pridobiva na priljubljenosti, pa naj gre za kupovanje rabljenih oblačil, izmenjevanje ali njihovo predelavo - vse to prispeva k zmanjšanju nastajanja tekstilnih odpadkov.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič