Vsako leto se v Sloveniji udeleži krvodajalskih akcij 100 tisoč ljudi, med njimi je veliko mladih, ki jih spodbudijo tudi akcije študentskih organizacij, kot je današnja z naslovom Častim pol litra. Izvajajo jo tako v Ljubljani, kot tudi na Primorskem, veliko študentov pa pričakujejo tudi na mariborskem ŠTUKu oziroma jutri v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Za eno srčno operacijo potrebujejo v povprečju 6 krvodajalcev, v Sloveniji pa vsakih pet minut nekdo potrebuje transfuzijo krvi. To sta le dva razloga, jih je pa seveda še mnogo več, zakaj postati krvodajalec: »Potrebe po krvi je veliko, saj se dogajajo nesreče, bolezni in vse drugo, zato se mi zdi, prav, da se nas za to odloči čim več,« razmišlja krvodajalec Tim Kos, ki je danes daroval kri že petič.

Klara Leskovar je povedala: »Danes je prvič, da darujem kri, sem se pa na to pripravljala kar nekaj let, da sem se dovolj opogumila.« Anja Žerak pa: »Kri darujem že dlje časa; to je majhno dejanje, z njim pa lahko pomagamo mnogim.«

Ali je zalog krvi dovolj? »V severovzhodni Sloveniji je na voljo slaba optimalna zaloga, čez vikend je bila večja izdaja redkih krvnih skupin, ampak ta teden smo načrtovali večji obseg zbiranja, tako da bodo do petka te zaloge več kot optimalne,« odgovarja specialistka transfuziologije Erika Kavaš.

S študentsko organizacijo Univerze v Mariboru vsa leta dobro sodeluje območna enota Rdečega križa. Tatjana Žižek: »Seveda smo zelo veseli sodelovanja z mladimi, so naša prihodnost, ki bodo nadomestili vrste naših krvodajalcev

ŠOUM organizira krvodajalske akcije že 20 let, v akciji Častim pol litra, ki je vseslovenska, je v Mariboru darovalo kri že 3500 študentov.