Med občinami, ki jih je tokratno neurje najmočneje prizadelo, je Sveta Ana. Foto: Radio Maribor/PGD Sveta Ana
Med občinami, ki jih je tokratno neurje najmočneje prizadelo, je Sveta Ana. Foto: Radio Maribor/PGD Sveta Ana

Po neurjih z močnim vetrom in točo, ki so se na območju Podravja začela ponoči in so se nadaljevala tudi čez dan, so tudi na območju mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje nujna posredovanja že ves dan. Opravljenih je bilo preko tristo intervencij, vezanih na škodo po neurju. Brez oskrbe z električno energijo na območju Elektra Maribor pa je ta čas še okrog devet tisoč odjemalcev.

Kot pojasnjuje vodja mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc, je neurje povzročilo nevšečnosti v dvajsetih od skupno dvaindvajsetih občinah, ki jih pokriva ta izpostava, imeli so že preko tristo intervencij: "Vse gasilske in druge enote so na terenu, odstranjujejo podrta drevesa, vejevje, prekrivajo odkrite strehe na objektih. Sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov, v Mariboru in v Šentilju."

Tokrat je bilo najhuje v občinah Sveta Ana, Lenart, Maribor in Slovenska Bistrica. "Groba ocena je, da je v dvajsetih občinah bilo odkritih 130 objektov, 150 pa je takih dogodkov, ki so vezana na podrta drevesa," pravi Grilančeva in dodaja: "V občini Hoče-Slivnica smo zabeležili, da je bila odkrita streha na poslopju Fakultete za kmetijstvo, v treh občinah pa so odkrite strehe cerkva - v Sveti Trojici, Kungoti in Sveti Ani."

Sveta Ana: "Doletelo nas je že četrto močno neurje letos"

Župan občine Sveta Ana pa Martin Breznik je povedal, da jih je doletelo že četrto močno neurje letos: "Tako da imamo veliko streh odkritih, poškodovanih objektov, ogromno vetroloma v gozdovih, tudi veliko dreves je padlo na ceste, hiše,... Sedaj se trudimo, da vzpostavimo prevoznost celotne občine in omogočimo pristojnim, da pridejo do poškodovanih objektov oziroma infrastrukture." Na celotnem območju občine so tudi še brez oskrbe z električno energijo.