Foto: Rajzefiber/OŠ Janka Padežnika Maribor
Foto: Rajzefiber/OŠ Janka Padežnika Maribor

Ekipa mariborskega Rajzefibra, znana po poučno-zabavnih sprehodih po zanimivih, a manj znanih lokacijah v Mariboru, pripravlja tokrat prav poseben festival sprehodov. Namesto uveljavljenih vodnikov ga prirejajo šolarji in študentje.

Šolarji in študentje v okviru krožkov, raziskovalnih nalog in drugih dejavnosti pogosto raziskujejo svoje mesto ter zbirajo zgodbe iz njegove bogate kulturne dediščine. Žal pa veliko teh zgodb ostane le črka na papirju, čeprav bi si zaslužile, da bi jih predstavili širši javnosti, pojasnjuje vodja Festivala sprehodov Vid Kmetič:

"Odšli bomo v Malečnik, sprehodili se bomo tudi po temnih poteh mariborske zgodovine, gremo tudi na Studence in v Železničarsko kolonijo, zaključili pa bomo z rock'n'rollom. Ni, česar ne bi bilo."

Sprehajalce bodo vodili študentje Višje šole za gostinstvo in turizem ter učenci Osnovnih šol Malečnik, Franceta Prešerna, Janka Padežnika in Draga Kobala. Učenci slednje bodo predstavili odmevne zgodovinske osebnosti, pojasnjujeta Filip in Anel:

"Predstavili bomo Jožeta Šušteršiča, Antonijo Javornik, Bojana Ilicha in junake iz Libelič. Našteti so ljudje, ki so s svojo voljo dosegli nekakšno spremembo. Junaki iz Libelič, na primer, so tako dolgo prestavljali mejne kamne, da so namesto v Avstriji pristali v Sloveniji."

Delo bo upoštevano tudi pri šolskem uspehu, pravi učiteljica Marjetka Berlič:

"Ti učenci raje, kot da igrajo igrice, delajo še kaj drugega. Koristno izrabijo prosti čas, zato bodo dobili oceno odlično pri zgodovini, izkušnje in občutek, da so dobri."

Eden izmed sprehodov bo obarvan tudi glasbeno, za kar bodo poskrbeli učenci glasbene šole Kulturno umetniškega društva Coda. Sprehodi bodo na sporedu med četrtkom in soboto, nanje pa se je treba prijaviti na spletni strani Rajzefibra.