Prevoz novega papirnega stroja v tovarno Paloma so spremljali policisti Policijske uprave Maribor. Foto: Radio Maribor/Policijska uprava Maribor
Prevoz novega papirnega stroja v tovarno Paloma so spremljali policisti Policijske uprave Maribor. Foto: Radio Maribor/Policijska uprava Maribor

Po teden dni dolgi poti so včeraj (v ponedeljek) na dvorišče tovarne Paloma v Sladkem vrhu pripeljali največji del novega papirnega stroja, ki je vreden 38 milijonov evrov in bo proizvodne možnosti povečal za eno tretjino. Slovaški Eco Invest, ki je Palomo kupil pred slabimi štirimi leti, je investicijo napovedal lani februarja kot eno največjih v Sloveniji. Skupno pa nameravajo za posodobitev proizvodnje do naslednjega leta nameniti 50 milijonov evrov.

Z novim papirnim strojem bo Paloma povečala kakovost, učinkovitost in konkurenčnost na evropskih trgih, razlaga član uprave Palome Stevan Lomić: "Paloma bo s tem dobila kakovost, povečanje učinkovitosti in konkurenčnosti na tržiščih zahodne Evrope, kapaciteta izdelave papirnih izdelkov pa bo večja za 25 tisoč ton."

V Italiji izdelan papirni stroj, ki bo nadomestil starega, bo zmogljivost izdelave papirnih izdelkov povečal za 25 tisoč ton, s čimer bodo lažje zadostili povečanemu povpraševanju. "Dejal bi, da takšne velike investicije v papirno industrijo v zadnjih 40-ih letih ni bilo," še pravi Lomić.

Gre pa tudi za največjo investicijo v papirno industrijo v zadnjih 40ih letih, pravi predsednik uprave Palome Jaroslav Fic, ki obenem napoveduje še nekatere druge naložbe v sladkogorski tovarni papirja v skupni vrednosti 50 milijonov evrov. Prevoz 115 ton težkega, slabih devet metrov dolgega, pet metrov širokega in prav toliko visokega cilindra novega papirnega stroja iz reškega pristanišča v Sladki vrh pa je predstavljal tudi svojevrsten logistični zalogaj. Tovorna kompozicija je potovala s hitrostjo med 25 in 30 kilometri na uro.

Ponekod je bilo treba odstraniti obcestne table, nadcestne oznake, obrniti luči ali semaforje, ali celo izvesti manjše gradbene posege, da so lahko zapeljali skozi, je pojasnil voznik Karl Obermayer. Preostale dele papirnega stroja bodo dobavili v naslednjih tednih, delovati pa bo začel junija.