Slovenija stopa proti letu 2021, ko bo uradno postala Evropska gastronomska regija. V sklopu tega imenovanja poteka vsako leto mednarodno tekmovanje za naziv Evropskega mladega šefa in tudi letos je bilo tako. Na Rodosu je odlično drugo mesto pred kratkim zasedel študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Jure Dretnik.

Foto: Radio Maribor/Mojca Polak
Foto: Radio Maribor/Mojca Polak

Nagrado European Young Chef Award podeljuje Mednarodni inštitut gastronomije, kulture, umetnosti in turizma s sedežem v Barceloni. Namen tekmovanja je evropski izbor mladega kreativnega kuharja, ki navdih za svoje delo črpa iz lokalne in regionalne gastronomske kulture.

Jure Dretnik: »Bistvo tekmovanja je, da se predstavi tradicionalna jed na moderen način. Odločil sem se za predstavitev kločevih nudlnov. Ravioli, polnjeni s suhimi hruškami in oblitimi z ocvirki. Izkušnja je bila fenomenalna, zelo sem zadovoljen z drugim mestom.« Regijo, državo Slovenijo in njeno kulinariko je Jure predstavil skupaj z mentorico Mojco Polak: »Zdi se mi, da je Jure s svojim nastopom pripomogel k temu, da je njegov krožnik dobil takšen odmev pri sodnikih.«

Evropska gastronomska regija bo preizkus za ustanove, kakršna je Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor. Pripravljajo vse - od posvetov do delavnic za strokovno in splošno javnost »z namenom ozaveščanja o zdravi prehrani, o promociji in predvsem zgodbah, preko katerih bomo predstavili regionalne jedi občinstvu in potrošnikom,« pa pravi direktorica šole Tanja Angleitner Sagadin.