Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V mariborskem cepilnem centru so že začeli cepiti proti covidu tudi s tretjim odmerkom, in sicer osebe s slabšo imunostjo ali presajenimi organi. Cepljenje še naprej izvajajo tudi na terenu in na teden v povprečju cepijo 1.300 ljudi, to število pa od začetka avgusta ostaja približno enako in zanimanje ne upada.

V cepilnem centru mariborskega ZD sta tretji odmerek proti covidu za zdaj prejela dva pacienta. Direktor Jernej Završnik: "S tretjim odmerkom cepimo po navodilih NIJZ ljudi z okrnjeno imunostjo in paciente s presajenim organom ali se na presaditev pripravljajo."

Osebe, ki izpolnjujejo katerega od teh pogojev, se za tretji odmerek prijavijo pri osebnem zdravniku, nato o tem presodi zdravnica, posebej zadolžena za to. V domovih za starejše s tretjim odmerkom še ne cepijo. "Trenutno še nimamo navodil za cepljenje s tretjim odmerkom v domovih starejših. Tam zdaj cepijo z drugim odmerkom prebolevnike, ki so prvi odmerek prejeli poleti," dodaja Završnik.

Na območju, ki ga pokriva mariborski ZD, je polno cepljenih dobrih 60 odstotkov polnoletnih prebivalcev. Potem ko je zanimanje za cepljenje ob začetku poletja naraslo in se nato do konca julija zmanjševalo, je od začetka avgusta naprej približno enako in se ne zmanjšuje: vsak teden s prvim odmerkom cepijo približno 1.300 ljudi.

Cepijo tako v cepilnem centru kot na zunanjih lokacijah in z mobilnim avtobusom na terenu, kar se je izkazalo za koristno. "Večina cepljenih je povedala, da jim je to priročno in se za cepljenje ne bi odločili, če bi morali za to v mesto," pojasnjuje Završnik. Zato bodo cepljenje na terenu nadaljevali, prav tako ob sobotah v nakupovalnih središčih.