Foto: Instagram
Foto: Instagram

Čeprav je sprva kazalo, da bo turizem za okrevanje potreboval precej več časa, pa se zdi, da je turistična panoga odporna in se bo pobrala veliko prej, kot so napovedovali. Tudi štajerska prestolnica letos beleži spodbudne rezultate obiska. Novembra so imeli v Mariboru 31.500 prenočitev, to je za 16 odstotkov več kot isti mesec lani in 14 odstotkov več kot novembra leta 2019.

Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Od začetka tega leta so turisti v Mariboru ustvarili 405 tisoč prenočitev in 184 tisoč turističnih prihodov, kar je za 78 odstotkov več kot v letu 2021 in zgolj za 5 odstotkov manj kot v rekordnem letu 2019. Direktor Zavoda za turizem Jure Struc:« "Aktualni turistični rezultati nas navdajajo z zadovoljstvom in pozitivnimi pričakovanji tudi ob zaključku letošnjega leta.«
Največ nočitev so ustvarili turisti iz Slovenije in Nemčije, sledijo gostje iz Poljske, Avstrije, Ukrajine, Hrvaške, Srbije in Italije. Povprečen čas bivanja od januarja do novembra je bil nekaj več kot dva dni.

Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Na mariborskem Zavodu za turizem še ocenjujejo, da bo povprečna zasedenost nastanitvenih zmogljivosti med božično-novoletnimi prazniki okoli 65-odstotna, lani je bila okoli 40-, v letu 2019 pa 50-odstotna. Kot še dodaja Jure Struc: «Medtem ko je mestno jedro že od začetka decembra v vrtincu dogodkov Čarobnega Maribora, je za nami tudi že težko pričakovani začetek smučarske sezone na Mariborskem Pohorju. Povezovanje lokalnih ponudnikov, organizatorjev dogodkov in partnerskih organizacij ostaja rdeča nit oblikovanja ponudbe za naše goste; in tudi slednje prispeva k našim optimističnim napovedim na področju mariborskega turizma v prihajajočih sezonah."
Kot rečeno, so obilne snežne padavine poskrbele za začetek smučarske sezone na Mariborskem Pohorju; tudi tam upajo na dober obisk.