Foto: Radio Maribor/Maribox
Foto: Radio Maribor/Maribox

Kljub temu, da vlada uradno še ni sprejela smernic za odprtje kinematografov, se ti pospešeno pripravljajo za ponovno odprtje. Pobude o tem so naslovili tudi na državo, težav z zagotavljanjem zaščite pred morebitnim širjenjem okužb pa načeloma ne vidijo.

Tako večji kino centri kot mestni kinematografi so v veliki večini pripravljeni postopoma spet odpreti vrata, sploh glede na možnost zbiranja do petdesetih ljudi. Direktor mariborskega Mariboxa Stipe Jerić: "Verjamemo, da lahko tudi v okviru tega izvajamo kino dejavnost, pač z omejitvijo 50 obiskovalcev in seveda z ustreznimi varnostnimi ukrepi."

Te so skupaj predlagali vladi in poleg razkuževanja in dodatnega prezračevanja vključujejo: "Da bi v naših dvoranah vsako drugo vrsto zaprli, da bi prodajali vedno po dva sedeža, dva sedeža bi bila prosta."

Težje kot izvajati zaščitne ukrepe pa bo pripraviti program, še posebej v manjših kinih, poudarja vodja Mestnega kina Ptuj Nina Milošič: "Sestaviti program, naročiti filme, počakati da prispejo, objaviti program in tako naprej." "Z distributerji smo se že dogovorili, da za zagon zagotovijo tiste filme, ki so bili ravno na začetku prikazovanja, preden smo zaprli kinodvorane," pa pravi Stipe Jerić iz mariborskega Mariboxa. Prvi novi filmi bi lahko v kinodvorane prišli sredi junija, medtem ko so večje premiere že prestavljene na konec letošnjega leta.