Na mariborsko Univerzo prihaja v okviru programa Erasmus plus v začetku poletnega semestra 321 tujih študentov. Največ jih bo iz Turčije, Francije in Češke, pridružujejo pa se jim tudi študentje iz Kitajske in Egipta. Študirali bodo na Ekonomsko poslovni fakulteti, Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteti za strojništvo in še drugih fakultetah članicah te Univerze.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Univerza v Mariboru že več kot 25 let vključuje tuje študente v študijski proces, po drugi strani pa preko programa Erasmus plus omogoča mednarodno izkušnjo študija in prakse v tujini tudi svojim študentom.

Filip prihaja iz Varšave in bo na Univerzi v Mariboru ves semester poslušal predavanja na Fakulteti za strojništvo. »Izbral sem Slovenijo, saj mi je nekdo povedal, da je študij v Mariboru resnično kakovosten. Pričakujem, da bom spoznal nove ljudi, državo in njeno kulturo. Maribor je veliko manjši od Varšave, vsepovsod lahko prideš peš, to pa v Varšavi ni mogoče.«

Kristila je Grkinja, ki živi v Nemčiji, v Mariboru pa bo študirala na Ekonomsko poslovni fakulteti: »Rada bi se naučila o gospodarstvu in podjetništvu, kot ga imate v Sloveniji, želim si mednarodne primerjave. V Mariboru si želim spoznavati nove ljudi, si ogledati Maribor saj sem slišala, da je resnično prelepo mesto.«

Prorektorica za študentska vprašanja Nomi Hrast pravi, da vsako leto nestrpno pričakujejo študente iz tujine: "Tuji študentje v Mariboru so zelo dobrodošli, Maribor je zanimiva lokacija za študente iz tujine in to nam daje vedeti, da delamo prav. Študentje ponavadi povedo, da so tukaj nizki stroški in kvalitetni študijski programi, to gre z roko v roki, pa tudi študentje, ki so bili v Sloveniji, svojo Erasmus izkušnjo v naši državi zelo pohvalijo.

Aleksander Artemenko je praktikant v mednarodni pisarni Univerze v Mariboru in prihaja iz Ukrajine: "Vsako leto imamo veliko študentov iz Ukrajine, ki je partnerska država. Tudi letos pričakujemo pet do deset študentov." V Sloveniji je Aleksandru zelo všeč, tukaj ima dosti prijateljev, naučil pa se je tudi našega jezika.

Koordinator Erasmus plus projekta na Univerzi v Mariboru Jaka Zapečnik: "Erasmus plus projekt prinaša mladim zelo veliko, udeležil sem se ga tudi sam, in tako doživel študij na drugačen način. Spoznal sem veliko prijateljev in z mnogimi sem ostal v stiku vse do dandanes. Prihajajo tudi študentje iz partnerskih držav, in tudi njih smo zelo veseli. Medkulturnost je poseben izziv; predstavlja izziv živeti nekje v tujini, ter spoznavati tujo kulturo in tuje okolje."

V poletnem semestru se bo v tujino odpravilo tudi 120 študentov Univerze v Mariboru.