Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Za skoraj 194 tisoč učencev in okoli 82 tisoč dijakov se je začelo novo šolsko leto. V 19-ih mariborskih osnovnih šolah so sprejeli 9100 mladih, šolski prag pa je letos prvič prestopilo tisoč otrok.

Učenci se veselijo ponovnega druženja s sošolci. Pa tudi novih predmetov, učiteljev in znanja. Šolajočim se na OŠ Prežihovega Voranca, ki je letos sprejela 476 učencev, od tega 42 prvošolcev, sta bila skupna pričakovanje in veselje. Ravnateljica Barbara Pernarčič: "Želimo si, da bi skupaj gradili varno okolje in ko rečem skupaj, mislim pravično, solidarno, empatično. Na prvo mesto postavljamo odnose, ker so nam zadnje spremembe dale vedeti, da je treba postaviti v ospredje in ko postavimo odnose, postavimo vzpodbudno okolje, da lahko skupaj ustvarjamo učenje. V uačenju se zavedamo, da nismo odgovorni samo zase, ampak drug za drugega, ker lahko samo skupaj zgradimo skupnost v kateri bomo zadovoljni in srčeni."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Učitelj naj bi bil zahteven, dostopen in pripravljal kakovosten pouk, kar otroci prepoznajo, pravi Pernarčičeva. Učitelj je namreč tisti, ki mora biti iskren, pristen in empatičen. Za prvošolčke so pripravili sprejem. Dobili so rumene rutice in kresničke. Z najmlajšimi so prišli tudi starši. In občutki? Ponosni, novi, a lepi, so povedali: "Da bi bili otroci zdravi in da bi se dobro počutili. To kar smo doživljali s kovidom .. potrebujejo sprostitev, ki je niso imeli, predvsem to." "Ko sem hodila v vrtec, sem takoj želela v šolo, da se naučim brat." "Malo podoživlja, ker imamo deveto- in prvošolko." "Ganjena sem, dobila sem solzne oči, je nov korak. Enega že imamo v šoli, bili smo pripravljeni, ampak je kar pestro." "Želim si, da bi mi bilo fajn, da bi mi učiteljice pomagale in da ne bi naredil neumnosti, da ne bi šel iz šole."

Za varno pot šolarjev so skrbeli policisti in prostovoljci. Prvošolcem pa so dodelili »zaščitnike« – to je učence višjih razredov, na katere se lahko zanesejo in obrnejo v primeru težav.

Učenci so se vrnili v šolske klopi