Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

Tudi v mariborskem kliničnem centru strmo narašča število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še zlasti na intenzivni terapiji. V tem tednu so tako v prostorih nevrokirugije morali zagotoviti še dodatne postelje, konec tedna bodo spraznili infekcijski oddelek. Že naslednji teden bodo najverjetneje morali krčiti tudi nekatere redne programe.

Krivulja covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje se strmo dviga, 4. val epidemije je že zelo prisoten, trenutne razmere v mariborskem kliničnem centru orisuje strokovni direktor Matjaž Vogrin: "Še pred tremi tedni smo imeli hospitaliziranih pet bolnikov, pred dvema tednoma deset bolnikov, prejšnji teden dvajset in danes štirideset bolnikov, od katerih jih 12 potrebuje intenzivno terapijo."

Trenutno imajo na voljo 40 postelj na oddelku za psihiatrijo, dodatne postelje za intenzivno terapijo za največ 18 bolnikov so uredili še na oddelku za nevrokirurgijo. Še ta konec tedna pa bodo po napovedih strokovnega direktorja Vogrina širili posteljne zmogljivosti na infekcijskem oddelku: "Vsi pacienti, ki so hospitalizirani na oddelku za infekcijske bolezni, so premeščeni na druge lokacije in ta stavba se bo v celoti namenila covid bolnikom," še pravi Vogrin.

V naslednjih fazah bodo bolnike glede na potrebe nameščali še na pljučni oddelek na Pohorju in prvo etažo oddelka za ginekologijo. Odvisno od števila covidnih bolnikov bodo prisiljeni tudi v krčenje nekaterih rednih programov. "Pričakujem da že od naslednjega ponedeljka naprej bomo morali krčiti posamezne programe. Kateri točno to bodo bo prepuščeno predstojnikom posameznih oddelkov." To pa bo vodilo v novo podaljševanje že tako dolgih čakalnih vrst. Zato direktor Anton Crnjac znova poziva: "Dajte se cepit, pomagajte sebi, pomagajte svojcem in pomagajte tem nesrečnim ljudem, ki čakajo na obravnavo v UKC Maribor."

V najhujšem obdobju epidemije so v mariborskem kliničnem centru naenkrat zdravili 240 bolnikov, 50 na intenzivni terapiji. Tudi četrti val, se bojijo, bo segel zelo visoko.