Foto: Radio Maribor/UKC Maribor
Foto: Radio Maribor/UKC Maribor

Tudi v mariborskem kliničnem centru v zadnjih dneh število covidnih bolnikov precej narašča. Danes je hospitaliziranih 128, 26 na intenzivni terapiji. Ko bo število bolnikov na navadnih covidnih oddelkih preseglo 140, bodo po napovedih vodstva bolnišnice prisiljeni odpirati rdeče cone na oddelkih, a to bo, kot opozarjajo, kadrovsko precejšen zalogaj. Odsotnosti med zaposlenimi se namreč zaradi okužb in karanten vsakodnevno precej povečujejo. Danes jih je skupaj z bolniškimi staleži odsotnih skoraj devetsto.

Kljub vsem preventivnim ukrepom in testiranju pacientov pred sprejemom v bolnišnico, dnevno prihaja do vdorov koronavirusnih okužb v tako imenovane bele cone, resnost aktualnih razmer v mariborskem kliničnem centru pojasnjuje strokovni direktor Matjaž Vogrin: "Pacienti manifestirajo bolezen šele tretji, četrti dan po sprejemu v bolnišnico. V tem trenutku lahko samo takšnega pacienta osamimo, ga premestimo v covid enoto, ampak vdorov na tak način ne moremo z zanesljivostjo preprečiti."

Vse več težav imajo tudi zaradi naraščanja števila okužb med zaposlenimi. Danes, kot izpostavlja Vogrin, na rednih deloviščih manjka več kot 1200 ljudi, od teh jih je 900 v bolniškem staležu, okuženih ali v karanteni: "Če seštejemo te številke – 300 prerazporejenih na covid delovišča, vsaj 300 je v staležu zaradi okužbe in izolacije, medtem ko velik procent ostalih v bolniškem staležu gotovo gre na račun tudi izgorelosti na delovnem mestu. Skratka ljudje več ne zdržijo."

Ob tolikšnem izpadu zaposlenih bo ob zdajšnjih dveh intenzivnih in treh navadnih covidnih enotah širjenje dodatnih enot nemogoče, priznava Vogrin: "Če bomo šli preko 140 glede na kader, mi nismo sposobni odpirati novih enot, ampak bomo v tem primeru prisiljeni odpirati rdeče cone, za paciente, ki so lahko na takšnih oddelkih hospitalizirani."

Natančna navodila z ministrstva sicer pričakujejo najkasneje jutri. Kljub vsem izrednim razmeram pa so, kot so povedali na današnji novinarski konferenci, lani v bolnišnici opravili 91 -odstotkov načrtovanih storitev.