Univerze so pred velikim izzivom zaradi navideznega konflikta med znanjem in nevednostjo, aroganco. Za univerze je to velik izziv, ne prepričevati, da je nekaj res, ampak preprosto – živeti resnico, primarno radovednost, ki jo študentje in profesorji premorejo. Vse to so poudarili govorniki na današnjem Dnevu Univerze ob 46 - letnici ustanovitve Univerze v Mariboru.

Foto: MMC RTV SLO/Univerza v Mariboru
Foto: MMC RTV SLO/Univerza v Mariboru

Na današnji slovesnosti ob 46 - letnici obstoja Univerze v Mariboru so med drugim podelili znanemu pisatelju Dragu Jančarju častni doktorat, na predlog Filozofske fakultete. Drago Jančar je bil seveda priznanja zelo vesel, sploh, ker bo čez nekaj dni v gledališču premiera priredbe njegovega romana: "Umetniki in tudi znanstveniki si drznejo razmišljati drugače, zunaj okvirov," je dejal pisatelj.

Častna doktorata sta prejela tudi dr. Roger Watson, eden najbolj prepoznavnih strokovnjakov na področju zdravstvene nege, in dr. Rafiqul Gani. Naziv zaslužni profesor si je v dolgoletni akademski karieri prislužil dr. Danijel Rebolj, nekdanji rektor Univerze v Mariboru. "Težavo vidim v tem, da mnogi ljudje svoja prepričanja enačijo z resnico, ne da bi svoja prepričanja preverili ali jih vsaj bili pripravljeni preverit," prav tu pa vidi velik pomen znanosti, ki se ves čas preizprašuje.

Slavnostna govornica je bila rektorica Univerze v Beogradu dr. Ivanka Popović, ki je poudarila, da se morajo univerze prilagajati realnim razmeram: "Morate ustvariti strokovnjaka, ki se bo sposoben prilagajati in učiti pri svojem delu," saj mlade izobražujejo za jutrišnji dan.

Izziv za univerzo so dvig in izboljšanje tako pedagoške kot raziskovalne dejavnosti in vključevanje v skupen evropski visokošolski prostor: "Predvsem preko projekta evropskih univerzitetnih mrež, kjer Univerza v Mariboru že zdaj sodeluje in preko katere institucionaliziramo evropski visokošolski prostor," pa pravi rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič.