Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Pripadniki dežurnih služb so na cestninski postaji Prepolje na podravski avtocesti uprizorili obsežno vajo reševanja iz avtocestnega naleta.

Scenarij simulirane nesreče je bil grozovit: pri kontroli vinjet so promet z avtoceste preusmerili na servisno ploščad, voznik avtomobila pa je zaradi prevelike hitrosti povzročil nalet 12 osebnih vozil, avtobusa in tovornjaka. Več poškodovanih je ostalo ujetih. Direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer:

"Vidimo, da se nam nesreče na avtocestah dogajajo vsakodnevno. Na srečo upam, da se nam v takšnem obsegu nikoli ne bo zgodila, vseeno pa je prav, da smo nanjo pripravljeni."

Na prizorišče je najprej prišel reševalec motorist, nato pa kolegi v reševalnih vozilih in gasilci, ki so se do ponesrečencev prebijali tudi s hidravličnimi škarjami za pločevino in avtodvigalom. Pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma Aleksander Jus:

"Prepričan sem, da smo tukaj na tem našem mariborskem, štajerskem koncu na varni strani. Ravno zato z gasilci vsako leto sodelujemo in organiziramo takšne vaje. S tem se te službe tudi povežejo, kar je bistvenega pomena."

Sodelovanje je pomembno tudi zaradi kadrovske situacije, ki zadostuje le za normalno odzivanje, pravi vodja nujne medicinske pomoči v mariborskem zdravstvenem domu Štefan Mally:

"V današnji situaciji smo si pomagali s sosednjimi ekipami nujne medicinske pomoči, tako da smo vajo uspešno izvedli. Poškodovanih je bilo več kot 50 oseb, ne znam pa si predstavljati, da bi jih bilo 60 ali 70. Potem bi nam kadra zmanjkalo, ampak tedaj nastopi širši slovenski krog ekip nujne medicinske pomoči, ki pridejo na pomoč."

V vaji je sodelovalo 140 gasilcev in reševalcev iz občin Maribor, Slovenska Bistrica, Ptuj in Starše ob sodelovanju policistov in uslužbencev Darsa.