Foto: Radio Maribor/Stanislav Jecelj, poslušalec
Foto: Radio Maribor/Stanislav Jecelj, poslušalec

Poslušalec nam je napisal sporočilo glede nekdanjega nemškega vojnega taborišča v Melju, kjer je občina kasneje načrtovala t. i. ruski muzej. Takole je zapisal:

"Pred desetletjem je Občina Maribor kupila ta objekt. Ob otvoritvi se je kar trlo politične smetane. Od politikov na tem mestu občasno vidimo le še gospoda Ujčiča. Ne vem, ali je občino sram ali bi bila sramota ob praznikih, kot je dan samostojnosti, izobesili državne simbole, zastave. Očitno je le, da si občina sedaj NE VE, KAJ NAREDITI s to podrtijo."

Tako pojasnjujejo na občini:

"19. junija 2017 je bila na osnovi sklepov seje sprejeta odločitev o nakupu nepremičnine Stalag XVIIID (vzhodni trakt in osrednji del – skupaj 3.343 m2) za izvedbo programa MRC (Mednarodni raziskovalni center 2. svtovne vojne, op. p). Nakup je bil izveden v juniju 2017.

Ker stavba še ni predana v upravljanje javnemu zavodu in tudi ni kulturna infrastruktura, jo občasno, za organizacijo tematskih razstav, predstavitev, strokovnih konferenc, uporablja Mednarodni raziskovali center 2. svetovne vojne ali katerikoli drugi zainteresirani uporabnik v obliki občasnega najema po določbah Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti oziroma vsak uporabnik.

Mestna občina Maribor in Mednarodni raziskovalni center 2. svetovne vojne si prizadevata poiskati najbolj primeren način sodelovanja in možnost dolgoročnega najema stavbe.

V zvezi z zastavo pa lahko povemo le to, da se izobesi na poslopjih, v katerih so uradni prostori državnih organov in organov lokalnih skupnosti, lahko pa tudi na drugih javnih objektih, stanovanjskih hišah ter na drugih primernih krajih."