Na mariborskem Lentu so danes ob prijetni glasbeni spremljavi Pihalnega orkestra Pošta Maribor opravili svečano rez najstarejše trte na svetu, kar je dejanje vstopa vinske trte v novo rastno obdobje. Gre hkrati tudi za protokolarni dogodek; mesto Maribor je poklonilo pet cepičev stare trte v občino Središče ob Dravi in krajevno skupnost Kamnica, trije cepiči pa bodo romali na tuje; na Češko, Madžarsko in Španijo.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

45.Rez najstarejše trte na svetu

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna tako rast kot pridelek. Danes pa ni šlo le za 45. slovesno rez Stare trte na mariborskem Lentu, ampak so predstavniki mesta pet cepičev poklonili dvem slovenskim krajem in trem tujim: "45. slovesna rez najstarejše trte je velik dogodek sam po sebi, saj gre za uverturo v novo rastno obdobje. Do zdaj smo poklonili 150 cepljenk stare trte slovenskim krajem, 102 pa sta romali na tuje. Lahko rečemo, da je s tem, ko je Lent prenovljen, Stara trta zasijala v novi luči in bo še bolj privlačna, kot je bila doslej," pove mestni viničar Stane Kocutar. Stara trta je v odlični kondiciji, sploh ne moremo trditi, da se ji leta kakorkoli poznajo: "Je pa bilo v lanskem letu nekoliko težavno obdobje zaradi gradbišča v neposredni bližini. Ob tehnični rezi smo jo temeljito očistili, tako da je trta osvežena, letos pa pričakujemo tudi pridelek na obeh trtah, ki rasteta ob Muzeju stare trte. Vsako leto iz zgodovine izbrskamo tudi nekaj zanimivosti. Na martinovo leta 1844, pred 180 leti, je France Prešeren napisal prvo različico Zdravljice, obeležili pa bomo tudi stoletnico izida knjige Kletarstvo češkega agronoma Bogoslava Skalyckega, ki je prva sodobna knjiga o vinarstvu v slovenskem jeziku."

V Središču ob Dravi bodo cepič Stare trte posadili v samem krajevnem središču

"Seveda smo ponosni, da smo dobili cepič, ki ga bomo ponesli v naš kraj. Predsednica našega turističnega društva je dala pobudo za to. Posadili jo bomo v sklopu trga, v bližini občine, in lahko si jo bodo ogledali vsi, ki bodo obiskovali naš kraj." pove župan Toni Jelovica. Eden od cepičev gre tudi v špansko Baskijo: "To gre v en večji agrokombinat, ki ima več kot dvesto zaposlenih," in komaj čakajo, da bodo cepič posadili, pravi Aljaž Gosnar.

Stari trti ljudje izkazujejo spoštovanje in ljubezen

Mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer meni, da je današnji dan za Maribor izjemno pomemben, saj se je na rezu zbralo veliko obiskovalcev: "Zelo mi je všeč to, da izkazujejo ljubezen in spoštovanje do naše Stare trte." Prvič je prireditev obiskala tudi Sanja Ferjančič, slovenska vinska kraljica: "Zelo zanimivo je bilo, saj smo izvedeli tudi nekaj zgodovinskega ozadja in na splošno je bil dogodek zelo lep. Zelo pomembno je, da obstajajo takšne prireditve, kot je ta, saj tako negujemo tradicijo in kulturo vinogradništva in tudi 450 letna trta nam daje moč, da verjamemo v to kulturo še naprej."

Direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc: Letošnja rez je 45 po vrsti, in to je odlična priložnost da začnemo nov cikel. Kar je posebej pomembno je, da gredo določeni cepiči v naša partnerska mesta, in za nas, ki se ukvarjamo s turizmom, je to priložnost, da stkemo trdenjša sodelovanja s temi partnerskimi mesti in da vsi skupaj uživamo sadove, ki jih daje Stara trta.

Mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič: "Zelo sem vesel, da Najstarejša trta povezuje ne samo nas v mestu, ampak tudi naše mesto z drugimi mesti. Ponosen sem, da smo Lent tako čudovito prenovili. Vse poti vodijo v Hišo Stare trte, znanje in energija iz Hiše Stare trte pa vodita v vsak naš vinograd, kjer vinogradniki z velikim trudom in znanjem skrbijo za žlahtno kapljico in delajo našo regijo enološko središče."