Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Vsako sredo ob 15-ih stanovalci v Domu Danice Vogrinec prepevajo pod vodstvom dijakinje Jane Kök. Jana je v Domu prostovoljka okoli pet mesecev, ker je glasba velik del njenega življenja, pa se je že od nekdaj želela preizkusiti tudi v čevljih zborovodkinje. "Že celo osnovno šolo in zdaj tudi v srednji šoli sem del pevskega zbora. Torej že 11 let gledam nekoga, ki pred mano dirigira in govori, kaj moram peti. In zdaj sem se postavila v njegovo vlogo," pove dijakinja, ki obiskuje drugi letnik ll. gimnazije Maribor.

Ideja o ustanovitvi svojega pevskega zbora, se ji je porodila že lani oktobra. "Idejo sem potem novembra na prvem medgeneracijskem srečanju predstavila gospe Danuški, ki koordinira prostovoljce. Decembra, na drugem medgeneracijskem srečanju, pa smo se dogovorili za datum začetka vaj, to je bil 17. januar," pove Jana. Pri izvedbi ideje ji je pomagala tudi njena vrstnica in prav tako prostovoljka Lara Meolic. "Ker sem jaz malo bolj izkušena na področju digitalnega dizajna, me je Jana prosila, če naredim vabilo. Preko vabila pa so se potem stanovalci tudi prijavili," pove Lara. Do zdaj je zbor imeli že tri pevske vaje; prvih vaj se je udeležilo sedem stanovalcev, na zadnjih dveh vajah pa se je ta številka že hitro podvojila.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"Doprinaša nam malo mladosti"

Glasba združuje, spominja in je most med preteklostjo in sedanjostjo. Obujanje spominov in ljubezen do petja pa sta tudi ena izmed osrednjih razlogov, zakaj so se stanovalci pridružili pevskemu zboru. "K temu zboru sem se pridružila, ker že od mladosti rada pojem. Ko sem bila jaz mlada, ni bilo drugo, kot da smo peli. Nas je bilo 11 otrok, jaz sem bila peta; oni so peli, jaz sem pa 'kvarila' petja in sem mogla biti na začetku tiho. No, potem pa so me naučili in še zdaj res rada pojem," pove 90-letna Angela Berk. Petje pa veliko pomeni tudi Ivani Simonič. "Jaz mislim, da je petje še osnovno, kar nam je ostalo. Gibanje je že bolj slabo, hoja še slabša, pri petju se pa sprosti celo telo in je res nekaj posebnega. In ko se 'napoješ', se mi zdi, da ti kar duša prepeva. To nas pomladi, da ne samo sedimo in gledamo televizijo. Mislim, da je to mnogo več za naše zdravje, čustva, da je vse sorte. Doprinaša nam malo mladosti. Vrne se nam tisto, kar smo enkrat bili in tako se malo vračamo v preteklost. Zdaj sicer nimamo več tako lepih glasov; jaz sem imela lep alt, zdaj je ostalo še čisto nekaj malega, malo hripavosti, ampak se trudim, da bi vsaj še to bilo," pove Simoničeva, ki bo letos dopolnila 97 let.

Na pevskih vajah stanovalci prepevajo znane ljudske pesmi, ki jih vsaj malo poznajo skoraj vsi. "Praktično jih že znam, ampak malo pa si še pomagam z besedilom. Od vseh se me najbolj dotakne Bele planike tri vsekakor, pa tudi ostale še. Najbolj pa se me dotaknejo Slakove pesmi in vsekakor bi mi ustrezalo, če bi tudi to peli," ob koncu pevskih vaj pove Tona Gradišnik. Štefka De Monte pa doda: "To je bilo vedno moje najlepše življenje, petje, ko smo šli kam ven, da smo malo prepevali in se znali družiti. Že od mladih nog sem najraje pela Moje dekle je še mlado. To pa smo peli tudi danes tukaj."

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Prostovoljstvo ima v Domu Danice Vogrinec dolgoletno tradicijo

V Domu Danice Vogrinec sicer pod vodstvom drugih voditeljev že deluje pevski zbor, pove strokovna vodja Melita Fijavž. Kot pravi, pa je novonastali zbor v prvi vrsti poseben, saj je bil ustanovljen na pobudo mlade prostovoljke. "Predvsem dragoceno je to, da so vanj lahko vključeni vsi stanovalci iz vseh delovnih enot Pobrežja, ki si želijo peti. Tudi stanovalci iz druge delovne enote, kjer so nameščene osebe z demenco, tako da to je taka še posebej dodana vrednost," še poudari sogovornica.

Sicer pa ima prostovoljstvo v Domu Danice Vogrinec dolgoletno tradicijo. Prostovoljci namreč poleg svojcev, prijateljev in zaposlenih predstavljajo pomemben člen socialne mreže stanovalcev."Prostovoljci se vključujejo in družijo s stanovalci individualno, zelo pa spodbujamo tudi skupinske oblike druženja. Med temi skupinskimi oblikami potekajo dvakrat na mesec medgeneracijske delavnice, kjer se mladi družijo s starejšimi, kot druga oblika skupinskih aktivnosti pa je ravno to, da mlade prostovoljce spodbudimo k temu, da sami na podlagi želja in potreb stanovalcev izvajajo in organizirajo določeno aktivnost. In ena takšna aktivnost je ravno pevski zbor, ki je nastal na pobudo dijakinje Jane," pove socialna delavka in koordinatorica prostovoljstva Danuška Breznik, kateri gre pripisati velike zasluge za organizacijo in realizacijo pevskega zbora. Novonastali pevski zbor že kmalu čaka prvi koncert, saj bo prihodnji mesec nastopal na Alzheimer Cafeju v kavarnici Doma Danice Vogrinec.