Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: Radio Maribor
Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: Radio Maribor

Domovi za starejše se spopadajo z neugodnim stanjem na trgu dela. Več jih zaradi kadrovske stiske ne sprejema novih stanovalcev. V mariborskem Domu Danice Vogrinec to še počno, kljub temu, da jim primanjkuje več deset zaposlenih na rednih delovnih mestih in v javnih delih.

V Domu Danice Vogrinec bi takoj zaposlili okoli 20 ljudi, predvsem bolničarjev, strežnic in kuharskih pomočnic.

"Ta trenutek jih zaenkrat uspešno nadomeščamo z vključevanjem študentskega dela in z nesorazmerno večjimi obremenitvami in pogostješim delom obstoječih zaposlenih, kar pomeni ustvarjanje večjega števila nadur. V nekem kratkem obdobju to še gre, na dolgi rok pa zaposleni takega tempa ne bodo zmogli," pravi direktor Marko Slavič.

A ker so kot javna ustanova del javnega plačnega sistema, kjer država že več let ni uvedla sprememb, kandidatom ne morejo ponuditi konkurenčnih pogojev zaposlitve, kot jih lahko zasebni domovi in v tujini.

"Strežnica, recimo, je uvrščena v 17. plačni razred, kar pomeni, da potrebuje štirikrat po tri leta, ko govorimo o napredovalnih obdobjih, tako da je po 12 letih svojega dela z napredovanji na pragu minimalne plače," pojasnjuje sogovornik.

Zato se zaposlenim, ki ostajajo, zahvaljuje, državo pa poziva k ukrepanju. Takoj bi sprejeli tudi 10 oseb za delo prek javnih del, za podporne naloge, kot so pomoč in druženje s stanovalci, kar je ključno za njihovo dobro počutje. A ustreznih kandidatov ni.

"Ta kader bi moral biti načeloma sestavni del naših normativov, sistemizacije, ker v tem primeru bi lahko skrbeli za starejše tako, kot se spodobi," razlaga Slavič.

Direktor pa je zadovoljen, da so Mariborčanke in Mariborčani še vedno pripravljeni na prostovoljstvo, saj na tem področju zanimanje še vedno je.