V Občini Rače - Fram poteka vrsta infrastrukturnih projektov. Trenutno je v zaključni fazi obnova šestih odsekov cest, nadaljuje se gradnja pločnika s kolesarsko stezo od Frama do Radizela. V ponedeljek pa se bo začela še gradnja pločnika in kolesarske steze od vrtca v Framu do naselja Morje, s čimer bodo v občini dobili kolesarsko povezavo od meje z občino Slovenska Bistrica do meje z občino Hoče - Slivnica.

Gradnja pločnika od Frama do Morja bo trajala do štiri mesece, pravi župan občine Rače - Fram Branko Ledinek, ki dodaja, da bo cestni promet ob tej kilometer dolgi trasi moten, podobno kot ob cesti Fram – Radizel: »Potrebnega bo nekaj potrpljenja vseh voznikov, ki se bodo vozili iz Frama proti Slovenski Bistrici in obratno. V času gradnje se cestnim zaporam ne bo mogoče izogniti.«

Nova čistilna naprava do konca leta 2022

Župan dodaja, da iščejo tudi izvajalca za gradnjo nove čistilne naprave – na razpis se je prijavilo šest ponudnikov: »Ti so oddali ponudbe v razponu od 2,7 do 3,7 milijona evrov. Končne izbire še ni. Če ne bo revizije ali drugih zapletov, pričakujemo, da bi oktobra lahko začeli z gradnjo največjega infrastrukturnega projekta občine, to je izgradnja deset tisoč populacijskih enot velike čistilne naprave.« Če bo šlo vse po načrtih, bodo čistilno napravo, ki bo stala na isti lokaciji v Račah kjer stoji sedanja, 50 let stara naprava, za polno obratovanje predali konec leta 2022.

Sicer pa so v občini letos že položili kilometer in pol novega kanalizacijskega omrežja, v delu naselja Ješenca obnavljajo vodovod in v zemljo polagajo vse komunalne vode.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor