Tako je na isti lokaciji gorelo pred nekaj leti. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Tako je na isti lokaciji gorelo pred nekaj leti. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V zbirnem centru nenevarnih odpadkov podjetja Salomon v Lenartu, kjer je v preteklosti že izbruhnilo več požarov, se je to ponovno zgodilo danes popoldne. Občina in prebivalci že dolga leta opozarjajo na problematično lokacijo tega obrata, rešitev pa naj bi bila končno vendarle na vidiku.

Okoli 10 metrov visok kup odpadkov na površini, nekaj večji, kot je košarkarsko igrišče, je okoli 90 gasilcev ukrotilo do večera. Pri tem sta se poškodovala gasilec in varnostnik. Požar je bil sicer manjši, kot tisti v preteklosti, pravi poveljnik lenarške civilne zaščite Franc Krivec:

"Po prvih ocenah ni šlo za večje onesnaženje, pregledujemo pa le še glede požarne vode, kako je organizirano odvodnjavanje."

Iz podjetja Salomon sporočajo, da je prišlo do samovžiga. Škodo ocenjujejo na okoli 10 tisoč evrov. Direktor dejavnosti ravnanja z odpadki Primož Gabrič zavrača očitke, da je njihova požarna varnost že dolga leta slaba in pojasnjuje, da je podjetje, v katerem je prišlo do lastniških sprememb, prisluhnilo dolgoletnim pozivom po selitvi na primernejšo lokacijo:

"Ta čas peljemo aktivnosti, da bi lahko ta center varno obratoval do preselitve, predvidoma čez tri ali štiri leta."

Tega si želi tudi lenarški župan Janez Kramberger, ki pa ga jezijo dolgotrajni postopki sprejemanja občinskega prostorskega načrta, pri čemer ima veliko besede tudi država:

"To kar traja, traja, vedno so potrebna neka nova soglasja, nove raziskave. Upam, da bomo to v letošnji jeseni končno pripeljali do konca."

In s tem končali večletno problematiko občine Lenart.