Foto: Radio Maribor/Estera Korošec
Foto: Radio Maribor/Estera Korošec

V občini Lenart so načrtovane investicije v polnem teku. Zanje je v letošnjem proračunu namenjenih nekaj manj kot pet milijonov evrov. V centru mesta se zaključuje prva faza ureditve tržnice, v Voličini pa je v teku rekonstrukcija čistilne naprave. Mesto pa bo kmalu dobilo novo krožišče in nakupovalni center.

Občina si sicer že dalj časa prizadeva za sanacijo čistilnih naprav. Rekonstrukcija objekta v Voličini naj bi se zaključila v drugi polovici oktobra, vrednost del pa je ocenjena na nekaj manj kot 240 tisoč evrov. Kot pravi župan Janez Kramberger, nekoliko zamujajo z začetkom sanacije Centralne čistilne naprave v Lenartu, ki ni nikoli ustrezno delovala. Na severnem delu mesta zato fekalne vode odtekajo v vodotok. "Trudimo se, da bi bili čim bolj okolju prijazni in zeleni, zato si želimo čim prej rešiti ta problem," dodaja Kramberger.

Sanacija naj bi se po večletnih prizadevanjih najverjetneje začela prihodnje leto. Vrednost investicije je ocenjena na nekaj manj kot pet milijonov evrov, večino denarja so uspeli pridobiti iz kohezijskih sredstev.

Lenart z okolico vse bolj priljubljen kraj za priseljevanje

V prihodnjih letih pa bodo primorani zgraditi še prizidek k obstoječi šolski stavbi. Število otrok se bo namreč občutno povečalo. Po besedah župana je Lenart z okolico vse bolj priljubljen kraj za priseljevanje, predvsem zaradi bližine avtoceste. "Če vozimo po predpisih, se iz Lenarta v Maribor pripeljemo v zgolj petnajstih minutah, tudi cene nepremičnin so primerne. Prav gotovo je zanimiv podatek, da se je na območje občine v šestih letih priselilo več kot tisoč ljudi." Občina bo morala za izgradnjo novih šolskih prostorov zagotoviti okoli tri milijone evrov, najverjetneje bodo najeli kredit.