Foto: Radio Maribor/Vesna martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna martinec

Potem ko je bila v minulih dveh letih pojavnost gripe pri nas zelo nizka, strokovnjaki letos pričakujejo zgodnejši začetek sezone gripe in več obolenj v težji obliki. Sredi oktobra se je začelo cepljenje; izvajajo ga tako izbrani zdravniki kot cepilni centri v zdravstvenih domovih in enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tudi letos je cepljenje proti gripi brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Opuščanje epidemičnih ukrepov je že prispevalo k intenzivnejšemu kroženju virusa gripe pri nas, pravi epidemiolog Zoran Simonović: "Vemo, da v sezoni 2020/21 v Sloveniji nismo laboratorijsko potrdili niti enega primera gripe, v tem letu pa že več kot tisoč."

Tudi prihajajoča sezona gripe se bo po pričakovanjih začela prej, resnih obolenj bo več. Zato letos še bolj priporočajo cepljenje. Začelo se je sredi meseca, zanimanje pa je podobno kot lani, v desetih dneh so v mariborski enoti NIJZ cepili okoli tisoč ljudi, dodaja vodja enote Simonović: "V naši ambulanti vsak dan opravimo okoli 100 cepljenj proti gripi."

Precejšen delež se odloči za hkratno cepljenje tudi s poživitvenim odmerkom proti covidu.
V cepilnem centru mariborskega ZD so lani proti gripi cepili 5000 oseb, toliko jih pričakujejo tudi letos. Cepijo ob torkih in četrtkih in ob sobotnih cepilnih akcijah, ki jih izvajajo tudi v okoliških občinah. Pomočnik direktorja Aleksander Jus: "Trenutno imamo na območju mestne občine Maribor še dobrih 700 naročenih pacientov, ki bodo cepljeni v teh dneh, hkrati bomo izvajali cepline akcije v sosednjih občinah, naslednjo soboto v občinah Hoče in Rače-Fram."

Cepljenje proti gripi še posebej priporočajo manjšim otrokom, nosečnicam, kroničnim bolnikom in starejšim od 65 let. Izvaja se od 6. meseca starosti, zaščita pa se vzpostavili približno 2 tedna po prejetem odmerku.