Skoraj 200 otrok bo v Mariboru ostalo pred vrati javnega vrtca. Foto: Reuters
Skoraj 200 otrok bo v Mariboru ostalo pred vrati javnega vrtca. Foto: Reuters

V mariborskih javnih vrtcih v novem šolskem letu ne bo dovolj prostora za vse otroke. Za 950 prostih mest so konec marca prejeli 1136 prijav. Oskrbnina pa se bo s 1. majem podražila, v povprečju za 6 odstotkov, kar je že druga podražitev v letu dni.
Razlog za podražitev je sprostitev plač v javnem sektorju, kar pomeni dodatnih 280.000 evrov za plače zaposlenih v vrtcih, česar mariborska občina ne more pokriti, je zatrdil direktor mestne uprave Boris Železnik.
Mestni svet je podražitev vrtcev potrdil s samo enim glasom razlike. Več svetniških skupin je podražitvi ostro nasprotovalo, tudi Lista kolesarjev in pešcev, ki opozarja na slabo demografsko stanje v mestu, zaradi česar bi morali v Maribor privabljati mlade starše, tudi z ugodnim otroškim varstvom; Tjaša Gojkovič: "Poleg tega občina pozablja starše iz 6., 7., 8. in 9. dohodkovnega razreda. Za slednjega se položnica za jasli zvišuje za 15 evrov."
Ob tem pa v mariborskih vrtcih prostora primanjkuje in v novem šolskem letu ne bodo mogli ugoditi vsem prijavam. Konec marca so v osmih vrtcih prejeli skupaj 1136 prijav, prostih mest pa je 950, kar pomeni, da bo šlo skoraj 200 otrok na čakalno listo. Vodja občinskega urada za vzgojo in izobraževanje Brigita Gajzer Pliberšek pojasnjuje, da je njihov cilj vključiti vse otroke s stalnim prebivališčem v mariborski občini.

Ker v Mariboru različni investitorji gradijo več novih stanovanjskih sosesk z okoli 1000 stanovanji, zlasti na Studencih, občina načrtuje gradnjo novega vrtca. Kot je pojasnil vodja projektne pisarne na mariborski občini Teo Pajnik, že pripravljajo prostorske preverbe. Nov vrtec na Studencih naj bi zgradili v prihodnjih treh letih.