Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariboru se bo letos območje belih con predvidoma povečalo za okoli 500 parkirnih mest. Lani so v mestu pobrali za dobrih 270 tisoč evrov več parkirnin kot leto prej, v občinsko blagajno pa se je steklo tudi več denarja od kazni za napačno parkiranje.

2,55 milijona evrov je bilo lani plačanih parkirnin, leto prej pa slabih 2,3 milijona. 412 tisočakov je v občinsko blagajno priteklo z naslova kazni za napačno parkiranje oz. zaradi neplačanih parkirnin, predlani manj kot 370 tisoč.

Za napačno parkiranje na pločnikih, kolesarskih stezah, mestih za invalide in podobno so lani redarji izdali skoraj 16.300 glob, predlani več kot 17.100. Redarji so lani izvedli več kot 40 tisoč nadzorov, leta 2022 pa nekaj manj kot 37 tisoč.

V Mariboru je v belih conah trenutno 2400 plačljivih parkirnih mest, predlani jih je bilo 300 manj. Občina letos namerava razširiti belo cono še za 500 parkirnih mest, in sicer na Lentu pri Pristanu, na Valvasorjevi in v Linhartovi ulici, Medvedovi, delu Lavričeve in Mladinske ulice ter pri pokopališču Pobrežje. Pri slednjem je predvidena vzpostavitev bele cone z brezplačnim parkiranjem za prvi dve uri. Na Kamniški in Koroški so bele cone že vzpostavili.

Vodja občinskega sektorja za komunalo in promet Aleš Klinc o širjenju belih con razlaga, da s tako prometno politiko sledijo trajnostni mobilnosti: »Če želimo povečati delež uporabe javnega prometa, ne moremo hkrati omogočati, da se vsi v središče mesta pripeljejo z avtomobili. Parkirišča so v prvi vrsti namenjena tamkajšnjim stanovalcem. Seveda ne smemo pozabiti na vse ostale, zato denimo na območju Koroške ceste pri študentskem kampusu uvajamo prvi sistem plačevanja parkirnine, t.i. parkiraj in presedi.« Pri tem spomni še na načrtovano prenovo avtobusnega omrežja, ki bo bolj prijazno za uporabnika, pa tudi na vedno bolj razvejano mrežo sistema za izposojo koles MBajk.

Podražitev parkirnin letos ni predvidena.