Demenca je postala eden največjih zdravstvenih, socialnih in finančnih izzivov sodobne družbe. Foto: Pixabay
Demenca je postala eden največjih zdravstvenih, socialnih in finančnih izzivov sodobne družbe. Foto: Pixabay

Ob svetovnem dnevu alzheimerjeve bolezni, ki je najpogostejša oblika demence, je v ospredju dejstvo, da je postala bolezen eden največjih zdravstvenih, socialnih in finančnih izzivov sodobne družbe. Predvsem je nujno potrebna zakonska ureditev s področja dolgotrajne oskrbe, saj je bolnikov z demenco vsako leto več. Samo v Sloveniji naj bi jo imelo že več kot 33 tisoč oseb.

Letošnji moto še bolj spodbuja, da spregovorimo o demenci na glas v vseh krogih družbe. Stigma je še vedno preveč prisotna, še posebej, ker je v naslednjih letih pričakovati epidemijo demence. Zdravstvo in socialno varstvo še ne zmoreta zagotavljati takšne ravni oskrbe, kot bi bila potrebna, zato poleg bolnikov potrebujejo po podporo tudi svojci, saj sami tega bremena ne zmorejo. Delovna terapevtka iz mariborskega doma Danice Vogrinec Aleksandra Gjura: "Svojcem skušamo pomagati na tak način, da organiziramo izobraževalne programe, kjer lahko svojci dobijo vse splošne informacije in napotke, kako ravnati z osebo z demenco, kako komunicirati."

Bolezen še zmeraj ni ozdravljiva, kljub temu pa je pomembno zgodnje prepoznavanje te bolezni, saj je z zdravili demenco mogoče upočasniti in ublažiti. V imenu bolnikov pa spomnimo tudi na pomen njihovega spoštovanja in dostojanstva. Kajti ljudje z demenco čutijo do konca, četudi nekateri ne znajo nič več povedati; zato moramo do njih biti še toliko bolj pozorni in ljubeči.