Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V občini Hoče - Slivnica so mnoge razburili precej višji zneski na položnicah za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Opozicija v občinskem svetu je do podražitve, ki so jo svetniki sprejeli že decembra, kritična; župan pa pravi, da so upoštevali priporočila ministrstva in da bo razvoj občine odslej hitrejši.

Nadomestilo za povprečno pozidano zemljišče je v občni Hoče - Slivnica letos višje za več kot 70 odstotkov, za nepozidano pa za 200 odstotkov, do česar je kritičen predsednik svetniške skupine SDS Srečko Hvauc:

"To so v teh časih, ko nas tarejo inflacija, podražitve in razne druge obremenitve, nesprejemljiva povišanja."

Župan Marko Soršak odgovarja, da je bilo nadomestilo v preteklosti nižje kot v okoliških občinah, podražitev pa ocenjuje nekoliko drugače:

"Povprečno so 4 populacijske enote na objekt in potem pridemo na 20 odstotkov in gremo k slovenskemu povprečju ter se približamo ostalim občinam."

Prebivalci manj razvitega pohorskega dela občine bodo plačevali manj. Denar pa bodo porabili namensko, tudi za infrastrukturne naložbe, pojasnjuje Soršak:

"Dostikrat je tudi očitek, da sosednje občine delajo to in to. Ja, sosednje občine so v 20 letih pobrale 20 milijonov več."

Direktor hoškega podjetja Mibra Branko Vračko pa trdi, da je zvišanje neugodno tudi za poslovanje podjetij:

"To dodaja še k temu negativnemu trendu, ki trenutno še traja in ne vemo, kako dolgo bo."

Župan odgovarja:

"Analizirali smo sosednje občine, ki imajo vse višji NUSZ. Razen, če se preslijo v Prekmurje, na obrobje Slovenije, na državno mejo, v tem primeru bi morda bilo kje ugodneje."

Župan Soršak občanom še zagotavlja, da lahko zaprosijo za plačilo na več obrokov. Opozicija pa zaradi domnevnih nepravilnosti pri potrjevanju podražitev zahteva ponovno razpravo.