Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V občini Hoče - Slivnica opozarjajo na več domnevnih primerov kršenja okoljske zakonodaje. Potem ko je primer ekološke katastrofe zaradi nedovoljenega odlaganja komunalnega blata v Pivoli le prišel na sodišče in dočakal tudi prvo obsodbo, pa na hoški občini opozarjajo, da mlini pristojnih služb v več drugih primerih niso učinkoviti. Inšpekcijski postopki se vlečejo, epilogov pa ni.

V občini Hoče - Slivnica sumijo na več nezakonitih primerov odlaganja gradbenih odpadkov. Eno od odlagališč je ob Ulici Milice Volk v Slivnici, na drugem v Orehovi vasi pa domnevni kršitelj okrog nasipanega materiala gradi še nedovoljen oporni zid. Župan Marko Soršak sumi tudi na nevarne odpadke:

"Pri letališču naj bi šlo za gradbene betonske odpadke, možnost naj bi bila tudi za azbestne odpadke, čeprav za to nimamo dokazov, to se bo pokazalo, ko se bo geosondiralo."

Lastniku parkirišča sredi stanovanjskega naselja ob Mariborski cesti v Slivnici pa že pet let očitajo vožnjo in parkiranje večjih tovornjakov in priklopnikov v nasprotju z občinskim prostorskim načrtom. Zaradi tega se bojijo iztekanja olja in hidravlične tekočine v podtalnico, hrup v zgodnjih urah pa moti sosede.

Parkirišče tovornjakov v stanovanjski soseski. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Parkirišče tovornjakov v stanovanjski soseski. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

To je le nekaj primerov. Na občini Hoče - Slivnica so sprožili več inšpekcijskih postopkov, a epiloga, z nekaj izjemami, pogosto ni, očitana dejavnost pa se nadaljuje. S posameznih inšpekcij jim večkrat sporočijo, da niso pristojni, da primer ni dovolj nujen ali pa da imajo premalo zaposlenih. Ko pa postopek le steče, župan sliši tudi:

"Zadeva je v teku. Nekatere zadeve so v teku že 10 let, nekatere 20. Tečejo kot Drava. Še tisoč let bo tekla, upam pa, da ti postopki ne."

Problematika je še posebej pereča, ker se kršitve dogajajo na vodovarstvenem območju, zato pristojne inšpekcije pozivajo k takojšnjemu ukrepanju.

"Očitno je, da če ne iščeš dovoljenj, lahko delaš vse, če imaš dovoljenja, pa si omejen. In to ni prav,"

Sklene župan Soršak.