Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V Občini Rače-Fram uresničujejo več investicij. Končali so osrednja gradbena dela na novi čistilni napravi, gradijo skate park s parkiriščem in t. i. pumtrack poligon ali kolopark, pravkar pa so začeli nadgradnjo zbirnega centra Rače.

370 tisoč evrov vredna nadgradnja zbirnega centra za odpadke v Račah, ki jo bodo končali predvidoma septembra, bo občanom omogočala hitrejše in lažje odlaganje odpadkov, pravi župan občine Rače-Fram Branko Ledinek. V teku je 3 milijone 200 tisoč evrov vredna gradnja moderne čistilne naprave v Račah, ki bo z zmogljivostjo 9600 populacijskih enot zamenjala dotrajano, za skoraj polovico manj zmogljivo: »Računamo, da bi naj novo čistilno napravo zagnali v prvih treh mesecih prihodnjega leta. Sledi leto dni poskusnega obratovanja, polno obratovati pa naj bi začela leta 2023.«

Ob vrtcu v Račah nastajata skate park s parkiriščem in t. i. pumtrack poligon ali kolopark; sto tisočakov vredno naložbo naj bi končali v dveh mesecih. Na občini se pripravljajo tudi na okoli 450 tisoč evrov vredno ureditev raške knjižnice. »Pogodbo z izvajalcem smo že podpisali, ki naj bi z deli začel sredi meseca. Knjižnica bo imela svoje prostore v gradu v Račah, velika pa bo 170 kvadratnih metrov. Računamo, da bodo dela zaključena do konca novembra,« pravi Ledinek.

Ob tem župan še za letos napoveduje ureditev dveh nogometnih igrišč z umetno travo v Račah in Framu, v občini pa bodo uredili tudi šest odsekov cest v dolžini šestih kilometrov, prav tako nadaljujejo gradnjo kanalizacije na delu območja Morja, načrtujejo pa tudi gradnjo kanalizacije proti naselju Ranče – vikendi.