Brezje Foto: BoBo
Brezje Foto: BoBo

Čeprav je papež dogmo o Marijinem vnebovzetju uradno razglasil šele leta 1950, je bila vera v Marijino vnebovzetje razširjena že mnogo prej in tudi v drugih krščanskih cerkvah. Slovenski kristjani na ta dan množično obiskujejo najbolj znana romarska središča s cerkvami, ki so posvečena prav Mariji Ptujsko goro, Brezje na Gorenjskem, Turnišče v Prekmurju, Petrovče v Savinjski dolini, Sveto goro nad Gorico in pri Bistrici ob Sotli. Od leta 1992 pa je praznik Marijinega vnebovzetja v Sloveniji tudi dela prosti dan.

V osrčju tako razširjenega čaščenja Marije kot matere božje je njen simbolni materinski lik, v svojih nastopih rad poudarja upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger: "Moram reči, da je Cerkev materinstvo vedno cenila kot veliko življenjsko vrednoto, kot nekaj svetega, kot nekaj božjega. In to pokaže v vrsti Marijinih praznikov."

Mladi duhovnik Andrej Lažeta si je pred tremi leti za svoje novomašno geslo izbral stavek Marija, vate zaupam: "Od nekdaj sem odkrival, da se bog do nas po Mariji sklanja materinsko. To je tisto lepo, plemenito. Zato sem si izbral takšno marijansko geslo."

Zanimivo pa je, da v protestantskih cerkvah Marije ne častijo tako, da njen lik nekako simbolno ne bi ogrozil primata Jezusa, ki je sicer njen in Božji sin.

A vendar je v zavesti ljudi Marija simbol Matere, zaščitnice in varovalke življenja in prav v tem je, simbolno rečeno, skrivnost takšne popularnosti Marije priprošnjice med ljudskimi množicami. Je pa pri vsem tem, kot v današnjem prazničnem nagovoru javnosti poudarja mursoboški škof dr. Peter Štumpf, vsak od nas odgovoren zase in sočloveka, da je lahko v vsakem dnevu nekaj prazničnega: "Čas je kratek. Življenje je samo eno. Odgovornost je zato zelo velika. Skrbimo in negujmo dostojanstvo življenja s tistim veseljem in spoštovanjem, kot ga je negovala Marija in Bog bo s svojo dobroto in zvestobo z nami iz roda v rod. Naj vam bo blagoslovljen današnji praznik Marijinega vnebovzetja."

Osrednje slovesnosti so v severovzhodni Sloveniji ob prazniku Marijinega vnebovzetja na Ptujski gori. Tam je že sinoči mašo daroval mariborski nadškof in metropolit mag. Alojzij Cvikl. Danes bo na Ptujski gori šest maš, osrednja pa bo ob desetih; tudi to bo daroval metropolit Cvikl. Murskosoboški škof Peter Štumpf bo maševal v romarski cerkvi v Turnišču, celjski Stanislav Lipovšek v baziliki v Petrovčah, novomeški škof Andrej Glavan pa v Marijinem romarskem središču na Zaplazu. Med 10. in 11. uro bo RTV Slovenija pripravila prenos te maše, prisluhnili ji boste lahko tudi na našem radiu.