Potem ko so se sprostili protikoronski ukrepi in je Nacionalni inštitut za varovanje zdravja predvčerajšnjim objavil dopolnjena priporočila za knjižnice, čitalnice in arhive, slednji spet odpirajo vrata za obiskovalce. Preverili smo, kako je na mariborskem koncu.

Pokrajinski arhiv Maribor bo za obiskovalce ponovno odprl vrata v ponedeljek, do arhivskega gradiva pa bodo raziskovalci po obvezni vnaprejšnji napovedi lahko dostopali v fizični obliki, napoveduje direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras in dodaja, da bodo ob tem veljale določene omejitve: »Število obiskovalcev bo omejeno, tako kot količina arhivskega gradiva, ki bo na razpolago.« V čitalnici bodo lahko sprejeli tri do štiri osebe, pripravili bodo tudi razkuževalna mesta za roke, priporočljivo bo nošenje mask.

Že danes pa je za obiskovalce ponovno odprt Nadškofijski arhiv Maribor. Do zdaj so izdajali le nujna potrdila in vloge, kar so lahko uredili po elektronski pošti. V skladu z navodili bodo tudi tu pri obisku veljale določene omejitve: potrebna bo nošnja zaščitnih mask, razkuževanje rok, individualne pomoči v čitalnici še ne bo. Zaradi vzdrževanja primerne razdalje bodo lahko sprejeli manj obiskovalcev kot pred epidemijo, posledično bo čakalna vrsta daljša, pravi arhivist Igor Filipič: »V normalnem času smo v čitalnico sprejemali pet obiskovalcev dnevno. Čitalnica je bila zmeraj zasedena. Sedaj pa bomo sprejeli dva obiskovalca.« Potem ko je bila čakalna vrsta prej 2 do 3 tedne, bo zdaj najmanj mesec dni.

V Univerzitetni knjižnici Maribor pa bodo o ponovni uporabi čitalniških mest, dostopu do zbirk in o drugih sprostitvenih ukrepih javnost obvestili v ponedeljek.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal