V okviru Tedna otroka je bil danes na mariborskem Trgu svobode Dan prometne varnosti. Najmlajši so se preizkusili na poligonu Kolesarček, starejši otroci pa so se z zanimanjem poučili o delu policistov.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V prometu nikdar ne smemo pozabiti na mlajšo generacijo, starejši smo vzor in ogledalo mlajšim, pove predsednik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri mariborski občini Vinko Virtnik: "Želimo jih naučiti, kaj pomenijo prometni znaki, saj se tudi oni pojavljajo v prometu, pa čeprav kot pešci. Zato jih je treba naučiti, kaj je prav in kaj narobe."

K ozaveščanju mladih v prometu veliko prispeva tudi policija. Ali lahko tudi otroci poučijo odrasle? Robert Grum iz Policijske postaje Maribor 1: "Otroci veliko poučnih stvari predajo naprej svojim staršem. Opozorijo jih, če niso pripeti, če govorijo po telefonu, saj tega med vožnjo ne smejo. So nekakšni drugi policisti."

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Na poligonu Kolesarček lahko otroci pokažejo svoje veščine v prometu, starejši otroci pa so si z zanimanjem ogledali delo policistov. Znano jim je tudi, kako se je treba obnašati v prometu: "Gledamo okoli sebe, ker nismo sami v prometu in v prometu pride do nesreče zelo hitro. Moramo biti zelo pazljivi, da ne bi prišlo do nesreče in da se nam ne bi kaj zgodilo. Kolesarimo po kolesarski stezi, ne prehitro in moramo imeti varno kolo, na glavi pa čelado."

Otroci so si danes ogledali še predstavo, o toleranci pa so se poučili ob istoimenski razstavi.