Foto: Stanovanjski sklad RS
Foto: Stanovanjski sklad RS

Mariborski mestni svetniki so v prvem branju potrdili občinski podrobni prostorski načrt za gradnjo soseske Novo Pobrežje. Po naselju na Studencih bo to drugi veliki projekt gradnje najemniških stanovanj Stanovanjskega sklada Republike Slovenije v Mariboru.

Stanovanjski sklad med Ulico Veljka Vlahoviča in nekdanjo pobreško betonarno načrtuje 14 stavb, v katerih bo do 450 stanovanj, od tega okoli 60 oskrbovanih. Tam pa bodo še:

"Knjižnica, večnamenska dvorana, center mladinskih dejavnosti, vrtec, medgeneracijski center in poslovni lokali," pojasnjuje pripravljavka prostorskega načrta Aleksandra Geršak Podbreznik.

Predlog je naletel tudi na nekaj pripomb. Stojan Auer si je zaželel, da bi vrtec namesto v pritličje enega od blokov umestili v samostojno stavbo:

"Otroci se bodo seveda zjutraj igrali, tu bo nek smeh, tu bo nek jok in to bo najverjetneje motilo stanovalce."

Tako pa podžupan, sicer glavni arhitekt projekta, Gregor Reichenberg:

"Če bi mi želeli zgraditi ločen objekt za ta vrtec, bi se morali odpovedati približno 40 stanovanjem. Takšna pač je geometrija tega zemljišča. To je točka 1. Točka 2 pa je, da je pravzaprav težnja te naše družbe v resnici spojiti celoten generacijski spekter."

Damir Orehovec pa je opozoril, da bi bilo treba razmisliti tudi o gradnji nove osnovne šole.

Podžupan je omenil še, da je to prvi takšen stanovanjski projekt, ki bo ogrevan pretežno z geotermalno energijo, pripravljavka prostorskega načrta pa je na vprašanje Tatjane Frangež omenila, da bosta po potrebi možna tudi prehod na plin in namestitev fotovoltaike.