Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pomladno in poletno obdobje je po raziskavah strokovnjakov tudi čas, ko se zgodi največ samomorov, po katerih smo bili v Sloveniji dolgo v evropskem vrhu. Njihovo število se je v zadnjih nekaj letih vendarle nekoliko zmanjšalo, še vedno pa smo nad evropskim povprečjem, saj letno stori samomor več kot štiristo ljudi.

Na nekaterih področjih je stanje še vedno zaskrbljujoče in bo potrebna posebna pozornost. Četudi v Sloveniji še zmeraj umre največ moških med štiridesetim in petdesetim letom, pa med samomorilci v tem času najbolj izstopajo moški stari nad osemdeset let. To je skupina, ki je velikokrat zelo spregledana, pri tem pa imajo tudi mnoge kronične bolezni, nekateri živijo osamljeno; nimajo socialne mreže, pravi slovenska raziskovalka samomorov doktorica Vita Poštuvan. Ob tem dodaja, da imajo ti starostniki često tudi socialne težave, pri tem pa ne poiščejo pomoči, saj nočejo pokazati šibkosti.

Po samomorilnosti pri nas izstopajo tudi mladostniki, saj smo na tem področju med prvimi desetimi evropskimi državami. "Velikokrat gre za stiske, ki se nam odraslim zdijo rešljive, otroci pa v tistih težkih trenutkih težavo vidijo kot nerešljivo," pravi doktorica Vita Poštuvan. Ob vsem tem je pomembno prisluhniti drug drugemu, saj so pri preprečevanju samomora daleč najpomembnejši in najboljša preventiva prijaznejši in pristnejši medsebojni odnosi.