Pomočnica ravnateljice v Vrtcu Otona Župančiča Slovenska Bistrica Nina Borko Bezjak in svetovalna delavka Saša Korez. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Pomočnica ravnateljice v Vrtcu Otona Župančiča Slovenska Bistrica Nina Borko Bezjak in svetovalna delavka Saša Korez. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Oddelek s prilagojenim programom v Vrtcu Otona Župančiča Slovenska Bistrica je svoja vrata odprl v tem šolskem letu. Zasnovan je z namenom individualne podpore otrokom s posebnimi potrebami. "Že dalj časa se je kazala potreba po tem oddelku. V rednih oddelkih smo imeli vključenih več otrok s posebnimi potrebami, ki so potrebovali spremljevalca za lažje vključevanje v oddelek. Tem otrokom je bilo v rednem oddelku preveč, v smislu preveč otrok, preveč dražljajev iz okolja, skratka, niso se počutili dobro. Tam jim nismo mogli zagotavljati najbolj optimalnega okolja in podpore, ki jo v tem primeru potrebujejo in si jo tudi zaslužijo," pove pomočnica ravnateljice v Vrtcu Otona Župančiča Slovenska Bistrica Nina Borko Bezjak.

Oddelek deluje v enoti Ozka ulica v središču Slovenske Bistrice in je namenjen otrokom s posebnimi potrebami, ki so stari od enega do šestih let. Trenutno so v oddelek vpisani štirje otroci, prostora pa je še za dva. "Prvič so lahko starši otroke v oddelek vpisali sami, vse to pa poteka v skladu z razvojno ambulanto v Slovenski Bistrici, kjer so tudi otroci dobili potrebne diagnoze, da so jih lahko potem usmerili v oddelek s prilagojenim programom. V oddelek s prilagojenim programom je lahko vpisanih največ šest otrok, delo v oddelku pa je zastavljeno za vsakega otroka posebej. Strokovni delavki, ki sta zaposleni v oddelku, za vsakega otroka pripravita individualni program, v katerem so zajeti cilji, ki jih zasledujeta skozi vso šolsko leto," pove svetovalna delavka Saša Korez.

Kot še doda Korezova, je individualna obravnava pri razvoju otrok s posebnimi potrebami namreč še kako pomembna. "Ta omogoča prilagajanje izobraževalnega pristopa glede na specifične potrebe vsakega otroka, ki je vključen v oddelek. Individualna obravnava zagotavlja, da lahko otroci s posebnimi potrebami razvijejo svoj polni potencial in se učijo na način oziroma pristop, ki jim najbolj ustreza. Ne ustreza vsem se enako, tako da tukaj se res lahko prilagodimo in damo otroku res to, kar potrebuje," pove.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Posebna podpora tudi s strani izkušenih strokovnjakov

Otrokom s posebnimi potrebami nov oddelek omogoča manj stresno okolje, ki ga ponuja velika igralnica in manjše število vpisanih otrok. Podporo pa jim nudijo tudi izkušeni strokovnjaki. "Zaposlili smo magistrico profesorico inkluzivne pedagogike, ki je zaposlena na mestu vodje vzgojiteljice v oddelku, zraven pa je še zaposlena pomočnica vzgojiteljice," pove Saša Korez in doda: "Se pa v oddelek tedensko vključuje delovna terapevtka iz Osnovne šole Minke Namestnik-Sonje tukaj v Slovenski Bistrici. To smo se dogovorili, oziroma je bila nekako njihova dobra volja, da so nam prišli naproti, za kar smo jih zelo hvaležni in zelo veseli, da se lahko tako povezujemo. Po potrebi in po dogovoru pa pride v naš oddelek tudi logopedinja. Ta prihaja iz razvojne ambulante v Slovenski Bistrici, saj mislimo, da je pri tem, da lahko otroka celostno podpremo, ključno timsko delo."

Oddelek je opremljen tudi s sodobno opremo, igračami in ustreznim didaktičnim materialom, ki spodbuja otrokov razvoj. S strani Zavarovalnice Triglav so prejeli tudi sredstva za nakup vodnega stolpa, ki otrokom omogoča spoznavanje različnih senzoričnih izkušenj.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"Na vse štiri otroke smo zelo ponosni"

Po dobrih štirih mesecih delovanja se je slovenskobistriški vrtčevski oddelek s prilagojenim programom za zdaj izkazal za zelo uspešnega. "Mi smo zelo zadovoljni, tudi otroci so zelo zadovoljni in tudi starši. Otroci so zelo dobro sprejeli nove prostore, nove vzgojiteljice, tudi novo enoto, saj so se vsi sem preselili iz drugih enot. Na vse štiri otroke smo zelo ponosni, na enega dečka pa še posebej, saj je v oddelku tudi spregovoril. Začel je govoriti funkcionalno, ker prej ni; prej je šlo samo za spuščanje glasov, zdaj pa poimenuje prijatelje, predmete in že tvori stavke, ki so zelo smiselni," z nasmehom pove Korezova in doda: "Tudi celotna enota, kjer je oddelek odprt, je zelo dobro in z velikodušnostjo sprejela spremembo na enoti. Veliko se povezujejo, veliko se družijo med oddelki, niso ločeni, ampak so dejansko skupaj. To se tudi vidi po izdelkih, po slikah, tudi po počutju otrok. Tako, da mi smo zelo veseli."

Nov oddelek tako zagotavlja inkluzijo in spodbuja raznolikost v vrtčevskem okolju, "kar omogoča otrokom, da razvijejo spoštovanje do različnosti in se učijo o svetu okoli sebe. To jim pomaga razvijati socialne veščine, sprejemati različne vrednote, kulture, poglede, razmišljanje. Poleg tega spodbujanje raznolikosti prispeva k ustvarjanju inkluzivnega okolja, kjer se vsak otrok počuti dobrodošlega in sprejetega," poudari pomočnica ravnateljice Nina Borko Bezjak. Ob tem še dodaja, da je to pomembna pridobitev tudi za lokalno okolje, saj lahko tamkajšnji otroci s posebnimi potrebami zdaj vrtčevski oddelek s prilagojenim programom obiskujejo v svojem domačem okolju.