Krvodajalske akcije za študente v Mariboru potekajo že skoraj 20 let, pod sloganom Poženi srce, daruj kri. Študentski svet Univerze v Mariboru je v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor, Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor in projektom Epruvetka izpeljal spomladansko krvodajalsko akcijo, ki je imela v preteklih treh dneh več kot odličen odziv.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Presegli zastavljeno število krvodajalcev

V preteklih treh dneh je akcija potekala na treh lokacijah, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Centru za transfuzijsko medicino in na Pedagoški fakulteti. Prorektorica za študentske zadeve Univerze v Mariboru Nomi Hrast: "Akcije se je udeležilo 177 mladih, na akcijo so prihajali študentje, zaposleni in zainteresirana javnost, presegli smo zastavljeno število. Res smo veseli, da se duh in vedenje ter vrednote tega, da nekomu daruješ kri, krepijo in da mladi ponesejo to zavedanje tudi s seboj v življenje."

Organizatorji krvodajalskih akcij se trudijo, da bi zavest o pomenu krvodajalstva razširili že med mladimi. Ko posameznik odraste, krvodajalstvo ni nekaj novega zanj, ampak je to del njegovega življenja; zaveda se, da gre za nesebično dejanje, s katerim lahko sočloveku le koristi.

Rdeči križ: Zelo smo ponosni na mlade

Sekretar Območnega združenja Rdečega križa Maribor Metod Dolinšek: "Mi smo zelo ponosni na mlade, še posebej pa smo ponosni na mlade, ki postajajo krvodajalci. Organiziranost slovenskega krvodajalstva poteka na plečih anonimnih prostovoljcev, ki darujejo kri in s tem naredijo nekaj za sočloveka. Zelo smo zadovoljni z odzivnostjo mladih, manjka pa večja aktivnost delovno aktivne populacije. Tukaj pa lahko največ storijo delodajalci, z aktivno podporo teh sistemov v svojih organizacijah. Okrog deset odstotkov populacije se odziva na naše pozive, naj darujejo kri."

Zagotavljanje nemotene preskrbe s krvjo

Dr. Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor: "Iz štajerske prestolnice prihajamo s pozitivno novico. Ponovno sodelujemo z mladimi, z novimi krvodajalci in s tem mislimo na prihodnost preskrbe s krvjo v Republiki Sloveniji, saj bomo na ta način tudi čez 10 let zagotovili nemoteno preskrbo s krvjo v naši državi. Izrecno se zahvaljujemo neposrednim organizatorjem akcije, na tem področju vsi združimo moči, neprestano sodelujemo, se dogovarjamo in poskušamo najti rešitve."

Prihodnja krvodajalska akcija Študentskega sveta UM bo 18. in 19. novembra 2024.