V Račah je bil v soboto 22. državni kviz gasilske mladine. Otroci in mladostniki so se pomerili v praktičnih in teoretičnih tekmovanjih in pokazali veliko znanja.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Kaj vse morajo torej mladi gasilci in gasilke vedeti, kakšna orodja morajo poznati, smo povprašali udeleženko Sonjo Kitek Perko: "Poznamo tri vrste cevi, poznamo različne ročnike, požare ločimo na notranje in zunanje, na gozdne in še različne druge. Prvi gasilski dom je bil v Metliki, tam pa je tudi gasilski muzej..."

Kaj se je doslej naučila pri gasilcih? "Naučila sem se, da je lepo pomagat ljudem, da če boš nekomu pomagal, se ti bo to nekoč vrnilo. Ne smemo biti sebični in vedno moramo biti pripravljeni pomagati."

Kako so se pripravljali na gasilsko tekmovanje? Mentorica Damjana: "Najprej so imeli vsi otroci skupaj priprave, potem pa so se odločili, kdo želi na tekmovanje. Najprej so se udeležili regijskega tekmovanja, potem pa tudi državnega. V zimskem času smo vadili v gasilskem domu, zdaj pa vadimo zunaj, ker je sonce."

Poveljnik občinskega gasilskega poveljstva Rače Fram Denis Viher: "Gasilec lahko postane vsak, ki v sebi čuti nek notranji klic, da bi pomagal drugim, sočloveku v stiski. Smo zelo altruistični ljudje, ki si želimo spremeniti svet na boljše, z majhnimi koraki. Pri gasilstvu potrebujemo specialno znanje , specialno orodje, vsaka večja nesreča pa terja veliko množico gasilcev. Moramo se zavedati, da gojimo duh prostovljstva in pomoči sočloveku še naprej, saj bomo le tako lahko ohranili vrednote, na katerih temelji prostovoljno gasilstvo."

V Sloveniji deluje 40 tisoč operativnih prostovoljnih gasilcev, z vsemi drugimi člani gasilskih organizacij - veterani in mladino - pa se povzpne ta številka na sto tisoč.