Univerza v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Univerza v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Visokošolski sindikat se do kandidatov ni opredeljeval. Predsednica Marija Javornik Krečičpravi, da so bili programi vseh štirih ustrezni, delo novega rektorja pa bodo ocenjevali po dejanjih:

"Želimo, da se ne bodo ponavljaje zgodbe osebnih interesov posameznikov in skupin, da bo nova vodstvena ekipa nemudoma začela socialni dialog, upamo pa še, da novi rektor Kačič ne bo ponovil nekaterih napak svojih predhodnikov."

Glasovalo je lahko dobrih 15.000 volivcev. Pedagoški delavci so z majhno večino podprli Oplotnika, nepedagoški delavci in študentje pa Kačiča. Udeležba študentov je bila nizka – izmed 13.000 jih je v obeh krogih skupaj glasovalo manj kot 1500.

Javornik Krečičeva ocenjuje, da je nov sistem kljub nizki udeležbi študentov dobra protiutež vplivu interesnih skupin, prorektorica za študentska vprašanja iz Študentskega sveta UM Maja Žibert pa meni, da so bile volitve izpeljane v manj ugodnem času študijskih obveznosti in da veliko študentov ne pozna vloge in pomena rektorske funkcije.

"Univerza se bo morala celostno odzvati na upadanje vpisa, preprečiti vsesplošen padec kakovosti, še bolj vpeti študente v znanstveno raziskovalno področje in zagotoviti takšno izobrazbo, da bodo študentje zaposljivi," meni Žibertova.