V Hostlu Pekarna bodo upihnili dvanajst svečk, kar pomeni, da delujejo že prav toliko časa. Ob tej priložnosti ponujajo gostom 12 odstotne popuste, pa tudi sicer jim letošnje poletje gostov ni manjkalo. Sodelovali so z Olimpijskim festivalom evropske mladine in gostili mlade športnike, so pa tudi prijazno prenočišče za kolesarje in pohodnike.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V Hostlu Pekarna, ki deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor, so ob zaključku poletne turistične sezone zadovoljni. Med 1. junijem in 31. avgustom so zabeležili 2438 nočitev, kar je 490 nočitev več kot v enakem obdobju lani. Hkrati ostaja Hostel Pekarna tudi letos med tremi najlepšimi in najgostoljubnejšimi mladinskimi prenočišči v državi. Na spletnem glasovanju natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki jo vsako leto organizira Turistična zveza Slovenije, je namreč zasedel tretje mesto. Vodja Hostla Maja Stoporko: "Jaz osebno se ne čudim, da smo vsako leto med prvimi tremi najlepšimi in najbolj gostoljubnimi prenočišči. Veliko delamo na tem, da se gostje pri nas dobro počutijo, radi poudarjamo, da smo prijazni kolesarjem in pohodnikom. Gremo po poti zelenega turizma, ne uporabljamo plastike, recikliramo, goste vzpodbujamo k pitju vode iz pip, dobili smo tudi trajnostni znak HI-O&S, postali smo zelena namestitev."

Sodelovali so tudi z Olimpijskim festivalom evropske mladine: "Letos je bilo prav posebno poletje, mladi športniki so napolnili naš hostel. Ko gledaš mlade športnike, se z njimi veseliš njihovih uspehov in si z njimi žalosten, ko jim ne uspe. Takšnih projektov si želimo še več."

Hostel Pekarna vsekakor dosega odlične rezultate: "Tako na natečajih in tudi kar se tiče nočitev. Nočitve rastejo, gostje se z veseljem vračajo. Vedno več imamo tudi skupin, ali so to Erasmus izmenjave, ali pa srednje, višje šole, prihajajo k nam vedno znova. Ko so festivali v Mariboru, gostje pri nas prespijo."

Med gosti prevladujejo turisti iz tujine. Letos je največ tujih gostov pripotovalo iz Poljske, Islandije, Nemčije in Italije. Pri njih so dobrodošli vsi, tako mladi, kot mladi po srcu. Kakšni so načrti za prihodnost? "Veliko načrtov imamo. Malo brbota ideja o naši lokalni trgovinici, kjer bi ponujali lokalne proizvode. Kmalu bo tudi zaživela naša nova spletna stran, saj si želimo, da bi imeli lasten rezervacijski sistem. Vsako leto se tudi trudimo nadgraditi našo opremo, tako da je bivanje pri nas čim bolj prijetno," pa pove direktorica MKC Maribor Marja Guček.