Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Novela pokojninskega zakona, ki jo je potrdila vlada in čaka na obravnavo v državnem zboru, predvideva dostojnejše pokojnine za nove upokojence. Tako se bo s 1. januarjem zvišal odmerni odstotek za moške, prav tako je predvidena za 1,36 odstotka višja pokojnina za vsakega otroka.
Moški, ki se bodo upokojili po 1. januarju, lahko pričakujejo višje pokojnine. Odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe se bo namreč s sedanjih 57,25 dvignil na 58,5 odstotka. Nato pa se bo odstotek postopoma v šestih letih še dvigoval – do 63,5 odstotka, pojasnjuje generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež: "S tem se bo odmerni odstotek izenačil za moške in ženske."
Višji odmerni odstotki bodo vplivali na vse vrste pokojnin, tudi na del vdovske pokojnine in tudi na višino nadomestil iz invalidskega zavarovanja.
Višjo pokojnino po 1. januarju lahko pričakujejo tudi ženske z otroki. Za vsakega otroka jim bo pripadala za 1,36 odstotka višja pokojnina, vendar lahko uveljavljajo največ tri. Starš pa lahko otroke, za katere je bil na starševskem dopustu, uveljavlja tudi za znižanje upokojitvene starosti, vendar jih v tem primeru ne more uveljavljati za višjo pokojnino.

Novela tudi spodbuja ostajanje v zaposlitvi. Upravičenec, ki bo po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev ostal v delovnem razmerju, bo prva tri leta prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine, nato pa 20.
Pokojnine se bodo letos decembra izredno uskladile za 1,5 odstotka, februarja bo sledila nova redna uskladitev za okoli 3 odstotke.

O spremembah, ki jih predvideva novela pokojninskega zakona, smo podrobneje govorili v Radijski tribuni. Posnetku lahko prisluhnete na spodnji povezavi.