Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Naslovnice časopisov v zadnjih tednih polnijo podatki o vlomih v stanovanja in družinske hiše. Dnevi so krajši, med krompirjevimi počitnicami pa je marsikdo zdoma. Preverili smo, ali se je stanje na področju te kriminalitete poslabšalo.

Sprehodili smo se po eni izmed mariborskih ulic z veliko družinskimi hišami. Nekatere so starejše, druge sodobne, a le na nekaterih je mogoče opaziti kamere, alarmne naprave in nalepke z opozorili varnostnega podjetja.

Nekaj mimoidočih smo povprašali, ali se bojijo vlomov in kako se zavarujejo. Nekateri dom varjejo s kamero, drugi tudi s senzorji gibanja. Spet tretji se vlomov ne bojijo, nekateri pa ob odsotnosti za nadzor doma prosijo tudi sosede.

Vlomov manj kot nekoč

Ali je med prazniki več vlomov kot sicer, je težko oceniti, pojasnjuje Anita Kovačič Čelofiga s Policijske uprave Maribor:

"V letošnjem letu smo obravnavali 165 vlomov v stanovanja in hiše, kar je sicer nekaj več kot lani, ko je bilo teh kaznivih dejanj 124. Še vedno pa lahko rečem, da je tovrstnih kaznivih dejanj bistveno, bistveno manj, kot v letih pred epidemijo."

V prvem letu epidemije, 2020, so jih zabeležili okoli dvakrat več.

Kako se zaščititi?

Storilci prežijo predvsem na prazne, neosvetljene in nevarovane objekte. Lastnikom zato priporočajo, naj jih opremijo s tehničnim varovanjem, dragocenosti shranijo na varno, ob daljši odsotnosti pa poskrbijo, da bodo objekti dajali vtis, kot da je nekdo doma, sosede prosijo, da popazijo in pogledajo, ali se v okolici gibajo sumljive osebe, o odsotnosti pa naj ne objavljajo na družbenih omrežjih.

Če vlomilca zasačijo, naj se z njim ne soočijo, temveč pokličejo policijo. Na prizorišču vloma naj se ne dotikajo predmetov, da ne zabrišejo sledi.