Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na vmesni postaji Pohorske vzpenjače so večja dela že končana, pravi Ranko Šmigoc, direktor podjetja Marprom, ki upravlja napravo: "Lahko potrdim, da je srednja postaja praktično že zgrajena in da je jeklenica že vpeta. Trenutno potekajo testiranja delovanja." Vmesna postaja bo omogočala vstop in izstop samo navkreber: "Precenili smo, da izstopanje navzdol nima strateške vrednosti. To so pokazale tudi številne analize stanja iz tujine." Pojasnjuje Šmigoc in dodaja, da bodo te dni začeli urejati še tri nove kolesarske proge.

Nadaljuje se tudi gradnja sedežnice Ruška, in to na trasi, dolgi 1200 metrov, kjer so dela zahtevnejša: "Ekipe, ki tam delujejo, se trudijo maksimalno. Rasteta tudi zgornja in spodnja postaja." Napravo naj bi zagnali še pred novembrom. Vrednost pogodbe za gradnjo vmesne postaje Pohorske vzpenjače je 2,4 milijona evrov, za postavitev nove sedežnice Ruška pa 4,2 milijona.

Celoten projekt posodobitve žičniških naprav in izgradnje t. i. outdoor centra Maribor – Areh, ki poleg vmesne postaje Vzpenjače in omenjene sedežnice med drugim vključuje še ureditev novih kolesarskih prog, gibalnih parkov in steze za gorske gokarte, je vreden 7,5 milijona evrov. Marprom je zanj iz evropskih strukturnih skladov dobil skoraj 6 milijonov evrov. Razliko predstavlja lastni delež, ki ga je pri vmesni postaji Vzpenjače zagotovila mariborska občina, pri drugih sklopih projekta pa ga bo zagotovil Marprom.