Gondola predvidoma ne bo delovala niti avgusta in septembra. Foto: BoBo
Gondola predvidoma ne bo delovala niti avgusta in septembra. Foto: BoBo

Mariborsko javno podjetje Marprom, ki skrbi za javni avtobusni promet in tudi za žičnice na Pohorju, končuje obsežni vlaganji v te naprave – za odprtje pripravljajo novo vmesno postajo gondolske žičnice, ki bo olajšala dostop do Trikotne jase in s tem pripomogla k razvoju pohodništva in kolesarstva, torej zlasti ponudbe v poletni sezoni, ki postaja zaradi milejših zim vse pomembnejša. Še vedno pa gradijo tudi novo sedežnico na Arehu.

Pohorska gondola od konca julija ne obratuje, ker so po izgradnji vmesne postaje preklopili nosilno jeklenico; sistem so že nastavili in testirali, čakajo le še na dovoljenja, pravi direktor Marproma Ranko Šmigoc:

"Nedokončana je le še ploščad, kjer bomo v naslednjih tednih zgradili še manjši gibalni park, ampak delovanje krožne kabinske žičnice v celoti je, tako da upamo, da bomo z največjim veseljem prerezali slavnostni trak morda že 29 septembra."

Ker ne bo mogoče nadzirati, kdo bo izstopil na srednji postaji in kdo na vrhu, bo treba za obe vožnji odšteti enako.

Zakaj je upadla prodaja vozovnic?

Poleti so po odločitvi mestnega sveta vozovnice podražili in uvedli različne cene – za Mariborčane in za preostale, a so prodali julija skoraj 5 tisoč vozovnic manj kot julija lani. Poslovni izid je bil kljub temu ugodnejši kot pred podražitvijo, pravi direktor:

"Nekaj tisoč manj kart pa je tesno povezanih z vremenskimi pogoji, ker je bil letošnji julij absolutno ekstremen v primerjavi z nekaj leti nazaj."

Gradijo tudi na Arehu

Počasneje od načrtov pa poteka gradnja več kot kilometer dolge sedežnice Ruška na Arehu, kjer so nedavno končali postavljanje stebrov, pojasnjuje Šmigoc:

"To pomeni, da so stebri že pripravljeni na napeljavo jeklenice in povezavo s postajami, medtem ko spodnja in zgornja postaja še rasteta. Glede na roke smo teoretično še vedno v zelenem polju, si pa želimo zaključiti vsa gradbena dela pred nastopom jesenksega vremena."

V.sa dela, vključno s testiranjem in pridobitvijo dovoljenj, morajo končati do konca oktobra. Projekt, vreden skupaj 7,5 milijona evrov, od česar bo 6 milijonov primaknila država, vključuje še ureditev treh gibalnih parkov. Podražitev za zdaj ni.