Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Dopoldne je vodstvo mariborske občine predstavilo predlagano občutno podražitev vrtcev, prevoza z mestnim avtobusom in gondolo in čiščenja odpadnih vod ter uvedbo plačljivega parkiranja tudi ob sobotah. Po njihovem pojasnilu so glavni razlog za podražitve visoke cene energentov in visoki materialni stroški in naraščajoči stroški plač, ob tem pa so vnovič opozorili na podfinanciranost občine.

Občina je podfinancirana, od države ne dobi dovolj sredstev, in ne zmore več sama kriti stroška naraščajočih cen energentov, višjih stroškov plač in drugih stroškov, pojasnjuje predlagane podražitve župan Saša Arsenovič: »In potem smo se prisiljeni za osnovne zadeve prekomerno zadolževati. Ni problem v tem, da izvajamo projekte, problem je, da nam država, da bistveno premalo denarja in ta razkorak raste. Samo v mojem mandatu bomo iz 19 milijonov počasi prišli do 30 milijonov«. Vodja urada za finance in proračun Mateja Cekić ob tem dodaja, da je vlada za letos sicer povečala povprečnino, vendar to rasti stroškov ne pokriva, saj se ti »v letu 2023 se v primerjavi z letom 2022 povišejujo med 12 in 13 milijonov«.

Zato so podražitve neizbežne. Samo od leta 2019, odkar veljajo trenutne cene za mariborske vrtce, do leta 2022 so se stroški zanje zvišali za 7 milijonov 600 tisoč evrov, razlaga ob napovedani 38-odstotni podražitvi oskrbnine v vrtcih vodja pristojnega urada Brigita Gajzer Pliberšek: »Ob upoštevanju občinskih subvencij, ki jih ohranjamo, bodo še zmeraj konkretna plačila staršev med najnižjimi v mestnih in ostalih občinah«.

Dražje bodo avtobusne vozovnice, mesečne, denimo, za petino. Vožnja z gondolo se podraži s 4-ih na deset evrov in pol, kljub temu pa bo, kot poudarja direktor prevoznega podjetja Marprom Ranko Šmigoc, cena mariborske krožno-kabinske žičnice v primerjavi s primerljivimi napravami še zmeraj ugodnejša, ob tem pa so pripravili za uporabnike tudi različne ugodnosti: »Za naše meščane so cene paketov zelo ugodne in jih bodo lahko še naprej kupovali, morda bodo samo prekvalificirali pakete in bodo s tem na nek način deležni maksimalnih ugodnosti«. Na seji 16. marca bodo mariborski mestni svetniki odločali še o podražitvi čiščenja odpadnih vod, kar se ni usklajevalo z inflacijo že od leta 2019, pa tudi o plačljivem parkiranju tudi ob sobotah, do 13. ure.