Terme Foto: BoBo
Terme Foto: BoBo

Okoli 180 zaposlenih pri največjem mariborskem hotelirju Termah Maribor bo 24. decembra začelo stavko. Nadaljevala se bo vse dni božično-novoletnega obdobja, do izpolnitve stavkovnih zahtev. Te so: dvig najnižje osnovne plače, nadaljevanje pogajanj o podjetniški kolektivni pogodbi, ureditev slabih razmer v hotelu Habakuk in pojasnila o izčrpavanju podjetja.

Med prazniki se mestni in pohorski hoteli praviloma napolnijo in ker bi gostje hotelov in restavracij Term Maribor lahko ostali brez storitev in postrežbe, je vodstvo takoj po napovedi stavke sindikatu poslalo predlog dogovora in pozvalo k preklicu stavke oziroma pogovorom.

Po besedah sekretarja območne Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Boštjana Medika so predlog preučili, a da za zdaj ne zadostuje. Od januarja so se z vodstvom pogajali o dvigu najnižjih osnovnih plač, ki so zdaj sramotno nizke. "Po zadnjih podatkih, ki nam jih je posredoval delodajalec, je zdaj povprečna plača v 4. tarifnem razredu, delovno mesto natakar, ki je ključno, 720 evrov bruto," pojasnjuje Medik in dodaja, da so zahtevali dvig na 960 evrov, delodajalec pa zdaj ponuja nekoliko manj.

Predlog delodajalca za sindikat za zdaj ni sprejemljiv. "Upam, da nam bo s pogajanji uspelo doseči dogovor, če pa ga ne bomo, se bo 24. decembra začela stavka, najprej v hotelu Habakuk in potem še v dodatnih obratih," je napovedal Medik.

Pričakovati je, da se bodo predstavniki sindikatov in uprave sestali v prihodnjih dneh.

Vodstvo izjav novinarjem ne daje. Tudi zaposleni pred mikrofon zaradi negotovosti ne upajo, poleg tega jih je delodajalec pozval, naj izjav za medije ne dajejo. Terme Maribor, ki so v lasti ruskega kapitala, to poletje pa je v lastništvo vstopilo še ciprsko podjetje, že več let poslujejo z izgubo. Dobičkonosne trgovine in medicinski center Fontana so prodali, pred prodajo pa sta zdak še hotel Bellevue na Pohorju in znana gostilna Pri treh ribnikih v mestnem parku, tako da bi upravljali le še hotele Ibis, Mercure in Habakuk.