. Foto: Pixabay: Fotografija je simbolična
. Foto: Pixabay: Fotografija je simbolična

Lovska zveza Maribor je danes prejela sporočilo Zavoda za gozdove Slovenije, ki na podlagi strokovnih ugotovitve pojasnjuje katera doslej neznana žival je v noči s 1. na 2. februar v naselju Kušernik pri Pernici pokončala deset ovac.
Po tistem, ko je oškodovanec 2. februarja letos nočni pokol dveh odraslih ovac in osmih jagnjet prijavil mariborski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije, je hkrati menil, da je škodo povzročil šakal. Ogled kraja dogodka, ki ga je opravila pooblaščena oseba zavoda je to domenvo izključil.

Zaradi zlomljenih vratov odraslih ovac in drugih znakov je bilo očitno, da je pokol opravila večja žival. Sum je najprej padel na klateške pse. Natančnejši pregled kadavrov, predvsem pa rezultati analize odvzetega vzorca sline z raztrganin drobnice, ki so jo opravili na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani so pokazali, da je v prvi februarski noči na Kušerniku pri Pernici drobnico pomoril volk.

Kot pravi Izidor Cojzer, pooblaščena uradna oseba Zavoda za gozdove Slovenije, območne enote Maribor, bodo na podlagi vzorca sline skušali ugotoviti poreklo volka oz. izvor njegovega tropa. Zelo verjetno pa je, da gre za tako imenovanega dispergerja – volka brez tropa, ki v Slovenskih goricah očitno išče svoj teritorij.

Lovci in gozdarji zato opozarjajo rejce, naj bodo pozorni, naj na tem območju primerno zaščitijo živali in jih v nočnem času zapirajo v hleve.