Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Dober mesec prej kot običajno je vrata za obiskovalce že odprl Botanični vrt Univerze v Mariboru v Pivoli. Ta čas na ogled vabijo zbirka pozimi cvetočih grmovnic in zgodnji znanilci pomladi, začenjajo pa tudi izobraževalne vsebine.

Povpraševanje obiskovalcev in ugodne vremenske razmere so razlog, da je Botanični vrt v Pivoli letos vrata odprl prej kot običajno, pravi Meta Pivec, s tem pa omogočil tudi ogled zgodnje spomladanske sezone, ki je sicer ostajala večino let obiskovalcem skrita: "To so pozimi cvetoče grmovnice - vidimo nepozebnike, ki cvetijo v rumenih odtenkih in zelo lepo dišijo. Potem pa vsi zgodnji znanilci pomladi, ki so tudi ponavadi ostali skriti našim obiskovalcem – to so zvončki, kronice, zgodnje čebulnice, žafrani, jarice, ki so zelo zgodnje. Včasih še iz snega ven pridejo in te so konec marca že pozabljene, letos pa bodo na ogled."

Lani so zasadili med drugim tudi veliko novih grmovnic in dreves. In kot posebej izpostavlja sogovornica, bodo na svoj račun prišli ljubitelji hortenzij: "V letošnjem poletju pričakujemo velik obisk ljubiteljev hortenzij. Zbirko smo kar precej povečali."

Prav tako bodo tudi letos pripravljali različne izobraževalne vsebine – prvo že ta teden:
"To so naši tradicionalni praktični prikazi rezi. Pričnemo z rezjo sadnega drevja," še pravi Pivčeva.

Kot še dodajajo v Botaničnem vrtu, veljajo za obiskovalce vsi aktualni zaščitni ukrepi in priporočila. Za obisk in ogled se lahko odločite od ponedeljka do sobote, med 9-to in 16-to uro.