Pediatrija, pediatrična klinika Foto: MMC/TV Slovenija
Pediatrija, pediatrična klinika Foto: MMC/TV Slovenija

Razmah respiratornih okužb v teh dneh polni pediatrične ambulante in bolnišnične postelje. Klinika za pediatrijo mariborskega UKC je že nekaj tednov polna, tako velikega navala na njihovo urgentno ambulanto pa ne pomnijo. Po ocenah naj bi epidemija respiratornega sincicijskega virusa vrh že dosegla in naj bi se razmere v prihodnjih tednih začele umirjati.

Pediatrične ambulante so v teh dneh izjemno obremenjene. Respiratorne okužbe so se razmahnile prej kot običajno. "Prevladujejo respiratorni sincicijski virusi kot povzročitelji, adeno virusi, imamo pa tudi že posamezne potrjene primeri gripe, relativno veliko angine in infekcije s koronavirusom," pojasnjuje vodja zdravstvenega varstva otrok in mladine in direktor mariborskega ZD Jernej Završnik.

Respiratorni sincicijski virus še posebej prizadene dojenčke in majhne otroke, ki pogosteje potrebujejo bolnišnično zdravljenje, zato je mariborska pediatrija povsem polna; namestnik predstojnika Vojko Berce: "Epidemiološke razmere so neugodne, respiratorni sincicijski virus je vrh dosegel nekoliko prej kot lani, med hospitaliziranimi pa imamo tudi že obolele za gripo, vendar upamo, da bo ta pri otrocih potekala enostavneje."

Izjemno pa je obremenjena njihova urgentna ambulanta, kjer imajo do 40 napotitev na dan. "Poleg naročenih imamo vsak dan od 25 do 45 akutnih napotitev, kar ambulanto izredno obremenjuje, zato smo jo kadrovsko okrepili, elektivo pa smo praktično ustavili," pravi Berce in dodaja, da hospitalizirajo le 20 odstotkov napotenih.

Dodatno pa delo obremenjujejo starši, ki otroka ponoči pripeljejo v nenujnih primerih ali celo brez potrebe. "Srečujemo se tudi z zelo banalnimi stvarmi, kot so bolečina v ušesu ali kratek čas zvišana vročila, ki je doma niso zbijali. Res veliko nepotrebnih pregledov imamo v nočnem času," pove Berce.

Maribor namreč nima 24-urne dežurne pediatrične službe in otroke ponoči usmerjajo na pediatrijo.