Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Posledice epidemije se odražajo tudi na socialnih razmerah na širšem območju Maribora. Tukajšnji Center za socialno delo se sooča z veliko novimi prosilci za redno in izredno socialno pomoč. Več oseb oziroma družin je poiskalo pomoč tudi v varni hiši, materinskem domu in kriznem centru.

Število upravičencev do denarne socialne pomoči se je na mariborskem CSD-ju lani povečalo za 14 odstotkov. Prav tako so prejeli občutno več vlog za izredno socialno pomoč, pojasnjuje direktorica mariborskega CSD-ja Marjana Bravc: "Dodeljenih izrednih denarnih pomoči je bilo v letu 2020 v primerjavi z letom prej za 15 dostotkov več."

Skupaj je bilo lani izplačanih 4 milijone 757 tisoč evrov za izredne socialne pomoči, povprečno izplačilo je bilo 400 evrov.

Razloge za več vlog in več upravičencev vidijo v posledicah epidemije. "V veliko primerih gre za izgubo zaposlitve, za izredno pomoč pa prosijo tudi tisti, ki so na čakanju na delo ozrioma se jim je prihodek precej zanjšal in so zaradi epidemije v finančni stistki," dodaja Bravčeva.

Število vlog za izredno socialno pomoč je veliko tudi v letošnjem januarju in februarju.

Zaznavajo tudi več stisk in napetostih v družinah, psihičnega in fizičnega nasilja ter razpadov družinskih skupnosti. Materinski dom, varna hiša in krizni center imajo veliko več klicev in tudi namestitev. "Januarja smo imeli v Kriznem centru za žrtve nasilja v družini nameščenih 26 oseb, kar je občuten porast," dodaja Marjana Bravc.

Težave v družinah so bile tudi zaradi pouka na daljavo; tako so v dnevnem centru Pika pomagali več učencem s slabšimi razmerami, bodisi na daljavo bodisi so prihajali v dnevni center.