Direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru se ta hip zdravi 22 covidnih bolnikov in še trije na intenzivnem covidnem oddelku. Število postelj lahko podvojijo, če bodo potrebovali še več postelj, pa bi morali krčiti druge programe. Že zdaj pa imajo težave z okužbami in karantenami zaposlenih.

Vsak vikend se število okužb, ki jih v UKC vnesejo zaposleni, poveča. S ponedeljkom je število okuženih zaposlenih naraslo na 23, zaposlenih v karanteni pa na 33. Gre za med seboj nepovezane okužbe, do katerih ponavadi pride v domačem okolju, zaradi njih pa imajo v UKC-ju veliko dela s kadrovsko reorganizacijo, poudarja direktor Vojko Flis: "Zaradi tega doslej nismo zapirali nobenega oddelka, včeraj pa je deloma stala intenzivna terapija na kirurgiji zaradi izvajanja testiranj, zato je nekaj programa izpadlo."

Na covidnem oddelku je zdaj 25 bolnikov, od tega trije potrebujejo intenzivno nego, vsi pa potrebujejo kisik. Zmogljivosti še lahko povečajo na 40 postelj za običajno in na 6 za intenzivno nego covidnih bolnikih, a glede na trend pričakujejo, da bodo tudi te kmalu zapolnjene. V takem primeru bi lahko zmogljivosti dodatno povečali le z večjimi kadrovskimi prerazporeditvami in posledično s krčenjem drugih, nenujnih programov.

Novost v mariborskem UKC-ju so tudi hitri covid testi, ki dajo rezultat že v 15-tih minutah, vendar so za zdaj v fazi preverjanja njihove zanesljivosti.